Lord Grenfell izrazio punu podršku europskim nastojanjima Hrvatske

Zagreb - Članovi saborskog Odbora za europske integracije i Odbora za vanjsku politiku primili su u radni posjet lorda Grenfella, predsjednika Odbora za Europsku uniju Gornjeg doma britanskog Parlamenta, u pratnji Simona Burtona, tajnika Odbora i Johna Ramsdena, veleposlanika Velike Britanije u Republici Hrvatskoj.

Razgovaralo se o značenju nacionalnih parlamenata u tijeku pristupnih pregovora s Europskom unijom  i o njihovoj ulozi kada država uđe u Europsku uniju, te o definiranju i funkcioniranju odnosa parlamentarne i izvršne vlasti u svim pitanjima u vezi s Europskom unijom.  

Neven Mimica naglasio je da je Hrvatski sabor dosad najviše bio angažiran na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa stečevinama Europske unije. Definirani su odnosi Vlade i Parlamenta u procesu pregovora s Europskom unijom. Posebna je važnost saborskog Nacionalnog odbora, koji će tijekom čitavog pregovaračkog procesa imati nadzornu ulogu.   

Lord Grenfell spomenuo je da se nacionalni parlamenti organiziraju za nadzor izvršne vlasti kad je riječ o europskom zakonodavstvu u pojedinim zemljama i o potrebi osnivanja takvog sustava nadzora. Naglasio je da svaka zemlja ima svoju osobitu metodu, ali je u svakom slučaju nužno da vlade saznaju mišljenje parlamenta prije nego što idu pred Europsko vijeće. 

Lord Grenfell rekao je  da Velika Britanija danas ima dobar sustav u kojem se Vlada smatra odgovornom i „polaže račune“ Parlamentu u vezi s europskim zakonodavstvom. Iako Odbor za Europsku uniju, kojem predsjeda lord Grenfell, ima savjetodavnu ulogu i ministri nisu dužni prihvatiti njegovo mišljenje, nakon svakog sastanka Europskog vijeća oni dolaze pred taj Odbor i moraju opravdati svoje odluke.  Dobar nadzor parlamenta nad vladom ima ustavnu važnost, ističe Grenfell. 
Odbor za Europsku uniju Gornjeg doma britanskog Parlamenta ima 19 članova te 7 pododbora, od kojih je svaki nadležan za određeno područje. Svaki pododbor broji 10 članova, što znači da 70 zastupnika u Gornjem domu britanskog parlamenta  brine o poslovima Europske unije, a na raspolaganju im je 25 službenika. Lord Grenfell itekako važnom ocjenjuje i suradnju s drugim nacionalnim parlamentima u pitanjima europskog zakonodavstva.   

Gordan Jandroković rekao je da je u Hrvatskoj postignut potpuni nacionalni konsenzus parlamentarnih stranaka o pitanjima Europske unije, a u ovom trenutku glavni prioritet je početak pregovora. Naveo je druga dva vanjskopolitička prioriteta Hrvatske - članstvo u NATO-u i dobru regionalnu suradnju, te naglasio da Hrvatska posljednjih godina ima izuzetno dobre odnose sa susjednim zemljama.    

Lord Grenfell izrazio je punu podršku europskim nastojanjima Hrvatske. Rekao je da je bio uvjeren da Hrvatska može slijediti europske standarde još 2002. godine i da s optimizmom očekuje da Hrvatska postane punopravna članica Europske unije 2007. godine.