Josip Friščić, Ranko Ostojić i Boris Šprem primili predsjednika Sejma Republike Poljske Bronislawa Komorowskog

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić i predsjednik Odbora za obranu Boris Šprem primili su predsjednika Sejma Republike Poljske Bronislawa Komorowskog. Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za obranu Arsen Bauk i Josip Đakić.

Predsjednik Sejma Republike Poljske Bronislaw Komorowski istaknuo je da su odnosi dviju zemalja prijateljski te da se dosadašnja dobra suradnja očekuje i u budućnosti. Poljska čvrsto podupire ulazak Hrvatske u NATO te će na tom putu Hrvatskoj ponuditi svoja iskustva i savjete, kazao je predsjednik Sejma Komorowski.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić predstavio je gostima iz Poljske aktivnosti Odbora, istaknuvši da ima trinaest članova i jedan je od najvažnijih odbora Hrvatskoga sabora. Nacionalna sigurnost i kontrola sigurnosnih službi osnovne su zadaće Odbora, kazao je Ostojić. Predsjednik Odbora za obranu Boris Šprem također je predstavio osnovne funkcije Odbora, istaknuvši da je Odbor osnovan prošle godine. Odbor za obranu bavi se pitanjima obrane i zaštite te temama koje se odnose na slanje hrvatskih mirovnih misija u inozemstvo.

U nastavku se razgovaralo o nužnoj transformaciji, dubokim reformama i podizanju standarda vojnog sustava RH, što podrazumijeva članstvo u NATO-u. Civilna kontrola vojnog sustava jedan je od osnovnih standarda koje zahtijeva NATO. Bilo je riječi i o financiranju obrambenog sektora. Sugovornici su suglasni da se Republika Hrvatska treba približiti standardu NATO-a, što iznosi dva posto izdvajanja iz državnog proračuna.

Author: Služba za odnose s javnošću