Milorad Pupovac i Gordan Jandroković primili u radni posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Republike Estonije

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, dr. Milorad Pupovac,  sastao sa s izaslanstvom Odbora za europske poslove parlamenta Estonije, predvođenim njegovim predsjednikom g. Reinom Langom, ujedno i  potpredsjednikom estonskog parlamenta. 

Dr. Pupovac je u razgovoru iznio da je postignut konsenzus među parlamentarnim strankama Sabora u odnosu na postupak pridruživanja i budućnost RH u EU, potvrđen donošenjem zajedničkog dokumenta.

 Rečeno je da euroskepticizam, ondje  gdje postoji, uvijek može biti otklonjen pravovremenim i argumentiranim informiranjem javnosti. Dr. Pupovac je naglasio da vladavina prava u svakoj demokratskoj državi ima prioritet, te da usvojeni zakoni trebaju biti primjenjivani na svakoga. Hrvatski Predsjednik i premijer su vjerodostojni predstavnici demokratskog sustava, a Republika Hrvatska je sposobna pregovore s EU zaključiti za tri godine, neovisno o kompleksnosti tema, jer je dovoljno demokratska i otvorena. 
Estonska je strana ponudila svoje iskustvo u pregovaračkom procesu pridruživanja EU i svaku drugu moguću vrstu potpore. 

S estonskim Odborom razgovarao je i Gordan Jandroković, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku. Na pitanje o podršci hrvatskih građana članstvu u EU Jandroković je iznio kako je ta potpora bila isprva vrlo velika, ali je postupno zbog nekih stavova međunarodne zajednice u svezi s agresijom na Hrvatsku slabila, no još uvijek prelazi 50% stanovništva. Sve političke stranke su jedinstvene u toj potpori. Od članstva u EU Hrvatska očekuje rast gospodarstva i bolji socijalni položaj, a od NATO-a sigurnost i stabilnost, istaknuo je Jandroković. Razmatrano je i pitanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Estoniji.