Mario Zubović i Marija Pejčinović Burić primili ministra u Državnom ministarstvu i ministra za europska pitanja pokrajine Baden-Württemberg Reinharta

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović i članica Odbora Marija Pejčinović Burić primili su u radni posjet ministra u Državnom ministarstvu i ministra za europska pitanja pokrajine Baden-Württemberg Wolfganga Reinharta.

Mario Zubović naglasio je da su odnosi Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke dobri i prijateljski, nema otvorenih pitanja, a poseban odnos koji Hrvatska gaji spram Njemačke ne treba čuditi znajući da velik broj Hrvata živi i radi u toj zemlji. Zubović je izložio prioritete hrvatske vanjske politike koji su uz članstvo u euroatlantskim integracijama, EU i NATO savezu, svakako i njegovanje dobrih odnosa sa svim državama regije. Osvrnuo se na blokadu hrvatskih pristupnih pregovora, rekavši da Hrvatska ne traži ništa više ni manje od toga da ima isti tretman kao i sve druge zemlje koje su pristupale Europskoj uniji, pa i Slovenija, s čije strane Hrvatska upravo trpi blokadu pregovora. Dodao je da se Hrvatska zalaže za odvajanje bilateralnih pitanja od procesa pregovora i pristupanja zemlje Uniji te da smatra kako granično rješenje može biti riješeno jedino putem međunarodnog sudskog pravorijeka.

Marija Pejčinović Burić govorila je o trenutačnom statusu pristupnih pregovora Hrvatske za članstvo u EU. Istaknula je da pristupanje države Uniji ujedno zahtijeva njezino unutarnje restrukturiranje, a kako se radi o složenom i osjetljivom procesu, Hrvatska je o tom pitanju uspostavila parlamentarni konsenzus koji je posljedično proizveo osnutak parlamentarnog tijela nadležnog za praćenje čitavog tijeka pregovora - Nacionalnog odbora. Pejčinović Burić smatra da je Hrvatska u posao oko pregovora ušla dobro pripremljena, upravo zahvaljujući učenju iz iskustava zemalja zadnjeg kruga proširenja. Sada je Hrvatska ta koja svoja iskustva može prenijeti zemljama regije jugoistočne Europe i svojim primjerom pokazati da se reforme i trud isplate. Stoga drži vrlo važnim pokušati učiniti sve kako bi se proces pregovora nastavio i završio još ove godine jer je on bitan i za Hrvatsku i za Europsku uniju te za države regije jugoistoka Europe koje nemaju alternativu od članstva u euroatlantskim integracijama, naglasila je Burić. 

Wolfgang Reinhart istaknuo je da je osobno u svim javnim nastupima podržavao brzi pristup Hrvatske Europskoj uniji, što je i službeni stav savezne vlade koja je zainteresirana da se granični problem Hrvatske i Slovenije što brže riješi. "Dijelimo hrvatski stav da bilateralno pitanje ne može biti prepreka pristupu Hrvatske Europskoj uniji", rekao je Reinhart. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom dviju zemalja u okviru Dunavske strategije te je naglasio da je pred Europsku komisiju iznesena ideja, koja je i prihvaćena, da se podunavska regija primi u program poticanja od strane EU. Izrazio je uvjerenje u nastavak dobre i plodne suradnje, usmjerene na određene projekte, što je od značenja i u interesu za obje zemlje.

Author: Služba za odnose s javnošću