Zita Gurmai i Peđa Grbin: Hrvatsko pristupanje dodana je vrijednost kako Hrvatskoj tako i obitelji europskih naroda

Zagreb - Tijekom dvodnevnog seminara o najboljim iskustvima nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta na temu supsdijarnosti i postupaka nadzora nad zakonodavstvom i politikama EU, saborski zastupnici, kao i službenici, imali su mogućnost razmijeniti mišljenja i steći znanja o najboljim iskustvima vezano za ulogu koju nacionalni parlamenti imaju unutar EU tema.

Seminar je otvorio predsjednik Sabora Josip Leko pozdravivši ovu zajedničku aktivnost nacionalnih parlamenata zemalja članica i Europskog parlamenta razmjene znanja i iskustava. Seminar se pokazao vrlo korisnim kao priprema Sabora za novu ulogu unutar ustavnog okvira EU.

Dvoje supredsjedatelja seminara, Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Zita Gurmai, potpredsjednica Odbora za ustavna pitanja Europskog parlamenta, zaključili su kako naglasak treba staviti na jačanje mreže, razmjenu najboljih iskustava i komuniciranje europskih tema široj javnosti. To bi trebalo olakšati ulogu Hrvatske kao nove zemlje članice od 1. srpnja 2013. Usprkos trenutnoj financijskoj krizi, Gurmai i Grbin su zaključili da će hrvatsko pristupanje biti korisno i Europskoj uniji i Hrvatskoj.

Sudionici seminara bili su zastupnici Hrvatskoga sabora, stručna služba Sabora, stručna služba Vlade, stručnjaci, predstavnici akademske zajednice i mediji. Zita Gurmai i Peđa Grbin u prigodi održavanja radionice "Postupci nadzora nad zakonodavstvom i politikama EU-a u nacionalnim parlamentima", koju je Opća uprava za vanjske poslove Europskog parlamenta organizirala u Hrvatskom saboru od 28. do 29. siječnja 2013., dali su zajedničku izjavu: 

"U završnoj, ključnoj fazi postupka ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora s Europskom unijom, europski i hrvatski parlamentarci tijekom ova dva dana surađivali su kako bi pridonijeli najboljoj mogućoj pripremi Sabora za njegove nove zadaće unutar ustavnog okvira Unije. Razmjenom najboljih praktičnih iskustava o nadzoru nad zakonodavstvom i politikama Europske unije, uključujući poštivanje principa supsidijarnosti i proporcionalnosti, parlamentarci i stručnjaci pomogli su u prepoznavanju elemenata učinkovite strukture koja je svoju vrijednost dokazala u drugim zemljama članicama. 

To zajedničko iskustvo iznova je pokazalo kako su zemlje članice pojedinačno slabe, ali - ujedinjene u svojoj različitosti - zajedno mogu biti snažne. Usprkos financijskoj krizi i nadalje smo uvjereni kako hrvatski pristup Uniji predstavlja dodanu vrijednost kako za Hrvatsku tako i za obitelj europskih naroda."
 

Author: Služba za medije