Odbor za europske integracije primio izaslanstvo Zajedničkog odbora za europske poslove irskog parlamenta

Zagreb - Članovi Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora susreli su se s izaslanstvom Zajedničkog odbora za europske poslove irskog parlamenta.

Odnosi dviju zemalja uvodno su ocijenjeni sadržajnima i prijateljskima, a članica Odbora za europske integracije Marija Pejčinović Burić zahvalila je Irskoj na snažnoj i kontinuiranoj potpori Hrvatskoj. Na sastanku se razgovaralo o proširenju Europske unije i pregovaračkom procesu Hrvatske. Marija Pejčinović Burić upoznala je goste sa započetim reformama te trenutačnom blokadom pregovora, istaknuvši pritom važnost dovršetka pregovora do kraja 2009. godine. Predsjednik Zajedničkog odbora za europske poslove parlamenta Republike Irske Bernard Durkan rekao je kako se nada da će Hrvatska što prije postati punopravna članica EU. U okviru razgovora o nadolazećem referendumu o Lisabonskom ugovoru, koji se planira održati u drugoj polovici ove godine, članovi izaslanstva naglasili su važnost intenzivnije komunikacije s građanima kako bi ishod referenduma bio pozitivan.

Sugovornici su se osvrnuli i na utjecaj svjetske gospodarske krize na nacionalne ekonomije. Marija Pejčinović Burić iznijela je osnovne smjernice fiskalne i monetarne politike RH te je upoznala goste s glavnim antirecesijskim mjerama. U razgovoru je istaknuta i važnost reforme pravosuđa te borba protiv korupcije kako u pristupnom procesu Europskoj uniji tako i u osiguravanju kvalitetnijeg života svim građanima Hrvatske.

Author: Služba za odnose s javnošću