Članovi Odbora za ravnopravnost spolova održali sastanak s polaznicima Akademije ravnopravnosti iz Sarajeva

Zagreb - Odbor za ravnopravnost spolova održao je u petak sastanak s polaznicima Akademije ravnopravnosti iz Sarajeva koji se u okviru studijskoga posjeta Hrvatskoj žele upoznati s iskustvom Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji te pravima LGBT osoba. Pokroviteljica studijskoga posjeta je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. 

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol vrlo je detaljno upoznala sudionike sastanka s radom i aktivnostima Odbora za ravnopravnost spolova od njegova formiranja do danas, a posebno se osvrnula na aktivnosti Odbora u  postupku donošenja zakona i drugih propisa koji reguliraju područje ravnopravnosti spolova, uklanjanje diskriminacije po spolu te zaštite prava LGBT osoba. 

– Od  donošenja Zakona o istospolnim zajednicama 2003. godine do donošenja Zakona o životnom partnerstvu 2013. godine prošlo je puno vremena, no moramo biti svjesni toga da se stavovi ne mogu radikalno mijenjati preko noći, rekla je Sobol. – Društvo mora percipirati važnost rješavanja statusa i problema ove populacije i zbog toga je važno ove teme držati u fokusu javnosti, istaknula je. Dodala je kako velik doprinos približavanju ove tematike javnosti daju i tematske sjednice koje Odbor za ravnopravnost spolova vrlo često organizira u suradnji s nevladinim organizacijama. 

Polaznici Akademije ravnopravnosti, među kojima su predstavnici nevladinih organizacija iz BiH, poput Sarajevskoga otvorenog centra, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Federacije BiH i Republike Srpske, iznijeli su svoja iskustva u području reguliranja prava LGBT osoba te općenito ravnopravnosti spolova. Naglasili su kako su im hrvatska iskustva od velike pomoći te su izrazili nadu da će, nakon što je u veljači predan zahtjev za članstvo BiH u EU-u, politička i šira javnost u BiH biti otvorenija za rješavanje pitanja prava LGBT osoba i ravnopravnosti spolova općenito.
 

Author: Služba za medije