Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio članove delegacije Republike Sudan

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović i članovi Odbora razgovarali su s članovima delegacije Republike Sudan koju je predvodio savjetnik predsjednika Republike Sudan Bona Malwal.

Sugovornici su se uvodno složili da su odnosi dviju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja, no i da postoji velik prostor za unapređenje suradnje. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović upoznao je goste s aktualnim stanjem u ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske. Spomenuo je i da Oružane snage RH participiraju i u UN-ovoj mirovnoj misiji u Sudanu - UNMIS s petoricom časnika.

Savjetnik predsjednika Republike Sudan Bona Malwal rekao je kako je Hrvatska u kratkom roku prešla dug put, od zemlje kojoj je potrebna međunarodna pomoć do nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i članice NATO-a. Malwal je upoznao hrvatske zastupnike s gospodarskom i političkom situacijom u zemlji, posebice izdvojivši stavove vezane za izdavanje uhidbenog naloga za predsjednika Sudana Omara al-Bashira od strane Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu.

Članovi Odbora za vanjsku politiku izrazili su želju za intenziviranjem suradnje između Hrvatske i Sudana, posebice na polju gospodarstva i obrazovanja. Gospodarski potencijali Sudana jesu veliki, složili su se sugovornici, no za njihovo puno ostvarenje potrebna je stabilnost u zemlji, ali i u čitavoj regiji.

Author: Služba za odnose s javnošću