Neven Mimica primio veleposlanika Slovačke Republike Romana Supeka

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Slovačke Republike Romana Supeka.

Obostrano je istaknuto da su odnosi Republike Hrvatske i Slovačke Republike tradicionalno dobri, bez otvorenih pitanja. Slovački veleposlanik čestitao je Hrvatskoj na punopravnom članstvu u NATO savezu, čime se stvaraju dodatne mogućnosti za jačanje suradnje između dvije države.

Neven Mimica ocijenio je međuparlamentarnu suradnju visokom ocjenom, napomenuvši da su brojni kontakti srodnih parlamentarnih odbora, a Hrvatski će sabor uskoro posjetiti Odbor za europske poslove slovačkog parlamenta. Mimica je istaknuo da je Hrvatskoj itekako pomoglo slovačko iskustvo iz pregovaračkog procesa za članstvo u Europskoj uniji, a u nadolazećem vremenu više će se surađivati na pripremi Hrvatskoga sabora za vrijeme kad Hrvatska bude članica Unije, pa će i ta slovačka iskustva biti dobrodošla. Roman Supek rekao je kako je Slovačka otvorena i voljna za svaku vrstu pomoći Hrvatskoj na njenom europskom putu, jer želi što prije vidjeti Hrvatsku kao punopravnu članicu Unije. Razmijenjena su mišljenja o trenutnom statusu hrvatskih pristupnih pregovora i njihovom povezivanju uz otvoreno bilateralno pitanje granica između Hrvatske i Slovenije. Obostrano je ocijenjeno važnim da inicijativa Ollija Rehna i Europske komisije oko medijacije bude uspješna, da se pronađe prihvatljiv okvir te medijacije te da se odblokiraju pregovori i omogući nastavak hrvatskog pristupnog procesa prema punopravnom članstvu u Uniji.

Slovački veleposlanik istaknuo je da bi cilj medijacije trebao biti, s jedne strane otvaranje procesa rješavanja graničnog pitanja, a s druge strane nastavak pregovora. Dodao je da Hrvatska ima veliku potporu i razumijevanje mnogih članica EU za stav da se pitanje granica i pitanje pregovora trebaju razdvojiti, kao i da se neriješeno bilateralno pitanje ne treba koristiti za blokiranje pristupnih pregovora.

Author: Služba za odnose s javnošću