Odbor za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora održao radni sastanak s ministrom pravosuđa Republike Turske Sadullahom Erginom i izaslanstvom

Zagreb – Predsjednik saborskoga Odbora za vanjske poslove Milorad Pupovac, uz članove Odbora Andreja Plenkovića, Igora Kolmana i Marina Jurjevića, održao je danas sastanak s ministrom pravosuđa Republike Turske Sadullahom Erginom.

Ministar Ergin istaknuo je vrlo dobre odnose između naših zemalja koji se razvijaju od gotovo prvog dana hrvatske neovisnosti jer je Turska među prvim zemljama priznala hrvatski suverenitet. Izvijestio je članove Odbora za vanjsku politiku kako Turska prolazi kroz ozbiljne reforme te je čestitao Hrvatskoj što će 1. srpnja 2013. postati punopravnom članicom Europske unije. Naglasio je kako između Hrvatske i Turske nema otvorenih pitanja. Osvrnuo se i na odnos Turske i Europske unije, smatrajući da bi bilo jako dobro da se pregovori nastave jer će se u protivnom Turska okrenuti drugim putevima. Cijeli proces pristupanja Turske EU-u traje predugo, smatra Ergin, EU bi se trebala uskoro odlučiti što želi. Turska je zemlja, kaže Ergin, koja može jako puno pridonijeti svjetskom miru, posebice zbog svojega geografskog položaja jer može biti most prema različitim civilizacijama. Kao gospodarski neovisna zemlja, Turska može pozitivno utjecati na smanjenje političkih i socijalnih tenzija, zaključio je uvodno ministar Ergin.

Predsjednik Odbora Milorad Pupovac složio se kako su odnosi između naših zemalja odlični, ali i podsjetio da su potencijali razvoja daleko veći od brojčanih pokazatelja gospodarske suradnje. Istaknuo je regiju Balkana kao jedan od naših najvećih prioriteta vanjske politike, a unutar toga posebice Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska podupire politiku proširenja EU-a na naše susjedstvo, rekao je Pupovac, te ujedno imamo pozitivan stav prema ulasku Turske u EU. Pupovac je posebno istaknuo naše iskustvo u pregovorima s Europskom unijom koje ćemo rado podijeliti s turskim partnerima.

Andrej Plenković naglasio je poštovanje koje Hrvatska osjeća prema Turskoj kao prijateljskoj zemlji i velikoj naciji. Posebno je istaknuo ulogu Turske unutar skupine G 20 koja pomaže održanju i razvoju gospodarskog rasta u čitavom svijetu. Iskustva koja je Hrvatska stekla tijekom pregovaračkog postupka s EU-om mogu biti vrlo korisna Turskoj, a mi smo spremni pomoći, rekao je Plenković.
 

Author: Služba za medije