Tonino Picula na čelu Misije PS OESS-a za promatranje predsjedničkih izbora u Armeniji

Zagreb - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Tonino Picula boravit će od 15. do 20. veljače 2013. u Erevanu gdje će predvoditi Misiju Parlamentarne skupštine OESS-a za promatranje predsjedničkih izbora u Armeniji 18. veljače. Na tu dužnost Piculu je 18. prosinca 2012. imenovao predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Riccardo Migliori. Predstojeći predsjednički izbori važan su korak u učvršćivanju provedbe demokratskih izbora u skladu s obvezama preuzetim prema OESS-u i Vijeću Europe te zakonskim propisima Armenije.

Uz promatrače Parlamentarne skupštine OESS-a, predsjedničke izbore promatrat će i izaslanstva Europskoga parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te promatrači Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (ODIHR). Sukladno s dosadašnjom praksom Parlamentarne skupštine OESS-a, u Erevanu će 16. i 17. veljače biti organiziran informativni seminar za sve međunarodne promatrače na kojemu će govoriti predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva, predstavnici armenskih političkih stranaka, predsjednički kandidati, voditelji ureda međunarodnih organizacija u Armeniji te predstavnici nevladinih organizacija i medija.

Nakon izbora, Tonino Picula u Erevanu će 19. veljače na konferenciji za tisak upoznati javnost s privremenim izvješćem međunarodnih promatrača odnosno s njihovim privremenim nalazima i zaključcima. Konačno izvješće sa sveobuhvatnom ocjenom predsjedničkih izbora u Armeniji objavit će se nekoliko tjedana po svršetku izbornoga postupka.
 

Author: Služba za medije