Članovi Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske održali sastanak s izaslanstvom Odbora za međunarodne odnose i iseljeništvo Skupštine Crne Gore

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić i članovi Odbora Željko Glasnović, Ljubica Maksimčuk, Andrija Mikulić i Ivica Mišić održali su u utorak sastanak s članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljeništvo Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Odbora Božo Ljubić upoznao je crnogorske kolege s djelokrugom rada Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, s ovlastima i aktivnostima drugih državnih institucija koje brinu o Hrvatima u iseljeništvu te s trenutačnim hrvatskim izbornim sustavom prema kojemu dijaspora u hrvatskom parlamentu može imati tri zastupnika. Govoreći o crnogorskoj dijaspori, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljeništvo Crne Gore Andrija Nikolić kazao je kako je u Crnoj Gori u tijeku izrada zakona o iseljenicima te im u tom segmentu hrvatska iskustva mogu biti od velike pomoći.

Razgovaralo se i o položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori koja je, kako je rekao Nikolić, dala velik doprinos u procesu osamostaljivanja i postizanju međuetničkog i međuvjerskog sklada u Crnoj Gori. U vezi s izborom predstavnika nacionalnih manjina u crnogorski parlament, član izaslanstva i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković istaknuo je kako je zbog malobrojnosti pripadnika pojedinih nacionalnih manjina u Crnoj Gori, a među njima su Hrvati najmalobrojniji, uvedena pozitivna diskriminacija za izbor manjina pa je tako cenzus za Hrvate u Crnoj Gori spušten na 0,3 posto dok za druge manjine iznosi 0,7 posto. Bilo je riječi i o kandidaturi Bokeljske mornarice za upis na Popis svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a te je u vezi s tim predsjednik Odbora Ljubić ponovio prijedlog hrvatske strane da Crna Gora i Hrvatska ovu kandidaturu predaju kao zajedničku.

Članovi obaju izaslanstva suglasni su da su Hrvatska i Crna Gora, unatoč nekim otvorenim pitanjima, dvije prijateljske države koje mogu biti primjer dobrosusjedskih odnosa ne samo u regiji nego i izvan nje.

Ponovljena je podrška Hrvatske Crnoj Gori na njezinome putu u Europsku uniju i iskazano zadovoljstvo njezinim primanjem u članstvo NATO saveza. Zajednički cilj i Hrvatske i Crne Gore je stabilno susjedstvo,uključivanje zemalja regije u europske integracije te njihov gospodarski napredak, zaključili su članovi dvaju odbora.

Author: Služba za medije