Šime Prtenjača primio visokog savjetnika Cazala

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Šime Prtenjača primio je u radni posjet Francois-Rogera Cazala, visokog savjetnika SIGMA-e (Zajedničke inicijative OECD-a i EU-a) i Akea Hjalmarssona, direktora Sektora proračuna Ministarstva financija Kraljevine Švedske. 

Organizacija SIGMA izradit će Procjenu upravljanja javnim troškovima i javne unutarnje financijske kontrole u Hrvatskoj. Spomenuti se dokument izrađuje na zahtjev Europske komisije, te će njegov sadržaj biti osnova za izradu dijelova redovitog Izvješća Europske komisije o Republici Hrvatskoj. 

Razgovaralo se o dva temeljna pitanja vezana uz dva aspekta procjene, upravljanje javnim troškovima i javna unutarnja financijska kontrola. U vezi s pitanjem procedure donošenja državnog proračuna gosti su izrazili mišljenje da je parlamentu ostavljen prilično kratak period za samu analizu prijedloga državnog proračuna, te ih je zanimalo stanje vezano za prekomjerno trošenje javnih financija i za moguće probijanje proračuna.

Šime Prtenjača napomenuo je da ubuduće ne smije biti odstupanja glede planiranih financijskih izdataka, utvrđenih državnim proračunom, bez odobrenja Hrvatskoga sabora.