Joško Klisović sudjelovao na sastanku parlamentarnog partnerstva Azije i Europe

Ulan Bator - U ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović sudjelovao je od 21. do 23. travnja u Ulan Batoru na devetom sastanku parlamentarnog partnerstva Azije i Europe (ASEP 9). 

Skup pod nazivom „Uloga azijsko-europskog parlamentarnog partnerstva u okviru ASEM-a“ okupio je 170 sudionika iz 32 države i osam međunarodnih organizacija i institucija. 

Sudjelujući na panel raspravi o temi: „Partnerstvo za budućnost“, Klisović se založio za daljnje jačanje suradnje i partnerstva između predstavničkih tijela Azije i Europe na pitanjima klimatskih promjena i zaštite okoliša kao temeljnih pretpostavki za održivi razvoj. 

Potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku susreo se i s potpredsjednikom mongolskog parlamenta Radnaasumberelom Gonchigdorjem, istaknuvši pritom prijateljske odnose između Mongolije i Hrvatske te želju za daljnjim jačanjem bilateralne suradnje. 

Sastanak ASEP 9 zaključen je usvajanjem Deklaracije devetog sastanka parlamentarnog partnerstva Azije i Europe u kojoj se ističe predanost zemalja članica nastavku produbljivanja suradnje u područjima gospodarskog rasta, održivog razvoja, otklanjanja neuravnoteženog razvoja kao izvora nestabilnosti, uz oštru osudu svih oblika prijetnji miru koje pospješuju globalnu nesigurnost, a koje osobito uključuju terorizam, nuklearne prijetnje te migrantsku krizu.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove