Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan i članovi Odbora primili polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan i članovi Odbora primili su polaznike XVIII. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan uvodno je istaknuo da je današnji sastanak vrlo dobra prilika za razmjenu iskustava. U tom kontekstu predstavio je ustroj i aktivnosti Odbora za obranu te istaknuo snažan interes za unapređenje oružanih snaga. - U Odboru nastojimo donositi odluke konsenzusom te držimo da pitanja obrane i oružanih snaga trebaju biti izvan svake politike, istaknuo je Dragovan. 

General Zdravko Klanac podsjetio je da svaki naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ tradicionalno dolazi u posjet Hrvatskomu saboru. Potvrdio je da je Ratna škola najviši oblik vojne izobrazbe u kojoj se stječu znanja za donošenje strateških odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini te da u ovome naraštaju sudjeluje po jedan polaznik iz Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Načelnik Ratne škole Krešimir Trstenjak istaknuo je da je od 1998., od kada je ustrojena, Ratnu školu završilo 227 hrvatskih polaznika te 36 inozemnih. 

U nastavku se razgovaralo o zakonskom okviru koji uređuje područje obrane i sigurnosti, globalnim sigurnosnim izazovima te financijskim izdvajanjima za obranu. 
 

Author: Služba za medije