Božidar Pankretić primio ministra prehrane i ruralnog prostora Savezne Države Baden Württemberg

Zagreb - Ministra prehrane i ruralnog prostora Savezne Države Baden Württemberg Willija Stachela s izaslanstvom primio je u Hrvatskom saboru Božidar Pankretić, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo i članovi Odbora, a sastanku je nazočila i Zdenka Babić Petričević, predsjednica saborskog Odbora za useljeništvo.

G. Pankretić, u ime Hrvatskoga sabora, izrazio je zahvalnost za dosadašnju sveukupnu suradnju između Hrvatske i Njemačke, naglasivši veliku povezanost Savezne Države Baden Württemberg s Hrvatskom. Rekao je da je najvažnija zadaća hrvatske poljoprivrede njena prilagodba europskim standardima i priprema za postizanje konkurentnosti na tržištu Europske unije. „Već desetljećima naš najveći problem su usitnjena obiteljska gospodarstva, s prosjekom od 5 hektara po obiteljskom gospodarstvu, što ne zadovoljava da bismo bili konkurentni na europskoj razini“, izjavio je Pankretić. Kao uspjeh dosadašnjih reformi naveo je registar u kojem su upisani svi poljoprivrednici sa svojim resursima u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, kojih trenutno u Hrvatskoj ima 139 000. Dodao je da budući razvoj svakako treba ići u skladu sa zaštitom okoliša, a naglasak treba biti na ekološkoj proizvodnji hrane i zaustavljanju procesa napuštanja sela.
Razgovaralo se i o ulozi i važnosti žena poljoprivrednica i načina njihovog organiziranja u Njemačkoj i Hrvatskoj.  

Ministar Stachel rekao je da su obiteljska gospodarstva kamen temeljac na kojem se zasniva i njemačka poljoprivreda, te je upitao kakva su očekivanja i raspoloženja hrvatskog seljaka u vezi s eurointegracijama. Božidar Pankretić izjavio je kako je neupitno opredjeljenje Hrvatske za Europsku uniju, ali pritom treba pronaći najbolji put prilagodbe hrvatskog sela, kako bi spremno dočekalo utakmicu na europskom tržištu.