Ivan Bagarić sastao se s ravnateljicom Odjela za sjevernu, južnu i istočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Australije Jane Duke

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić primio je ravnateljicu Odjela za sjevernu, južnu i istočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Australije Jane Duke. Sastanku je nazočila i veleposlanica Australije Tracy Reid te vanjski član Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Vice Batarelo.

Ravnateljica Odjela za sjevernu, južnu i istočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Australije Jane Duke kazala je da su bilateralni odnosi dviju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja. Jane Duke uputila je čestitke Hrvatskoj za članstvo u NATO-u, a podupire i članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić osvrnuo se na položaj hrvatske zajednice u Australiji. Istaknuo je da je Australija prijateljska zemlja za sve Hrvate. Međuparlamentarna suradnja Australije i Hrvatske je na zadovoljavajućoj razini, ali još uvijek postoje otvorene mogućnosti za daljnje intenziviranje, kazao je Bagarić. U nastavku je predsjednik Odbora Bagarić izvijestio veleposlanicu Reid o aktivnostima Hrvatsko-australske međuparlamentarne skupine prijateljstva, čiji je voditelj.

Razgovaralo se i o mogućim aspektima jačanja gospodarske suradnje te suradnje na području turizma. Gošće iz Australije istaknule su da se broj Australaca koji turistički dolaze u Hrvatsku povećava svake godine.

Sugovornici su se osvrnuli i na globalnu financijsku krizu, a bilo je riječi i o mogućim instrumentima za njezino prevladavanje.

Author: Služba za odnose s javnošću