Neven Mimica i članovi Odbora za europske integracije primili članove Odbora za europske poslove Donjeg doma britanskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica i članovi Odbora razgovarali su s članovima Odbora za europske poslove Donjeg doma britanskog parlamenta.

Neven Mimica predstavio je način rada Odbora za europske integracije te doprinos Odbora ukupnom procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ove godine planirano je usvajanje pedesetak europskih zakona čime bi se hrvatsko zakonodavstvo uskladilo s pravnom stečevinom EU. Unatoč zastoju u pregovorima koji traje od kraja prošle godine, Hrvatska kontinuirano radi na provedbi započetih reformi, istaknuo je Neven Mimica. Naravno, dodao je, najveći izazovi još uvijek preostaju poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava i poglavlje 8 - Tržišno natjecanje. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Donjeg doma parlamenta Velike Britanije Michael Connarty rekao je da Hrvatska ima snažnu potporu Velike Britanije za provedbu reformi koje su iznimno važne kako bi bili ispunjeni svi kriteriji za pristupanje. Sugovornici su se složili kako je u idućem periodu potrebno intenzivnije raditi na što potpunijoj implementaciji donesenih zakonskih propisa te na dovršavanju izgradnje institucionalne infrastrukture. Članove Odbora za europske poslove Donjeg doma parlamenta Velike Britanije posebno je zanimao proces privatizacije brodogradilišta, reforma pravosuđa te borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. U okviru razgovora o slovenskoj blokadi pregovora sugovornici su izrazili nadu u što skorije pronalaženje dogovora o načinu rješavanja graničnog pitanja kako bi se nastavio pregovarački proces.

Author: Služba za odnose s javnošću