Članovi Odbora za informiranje, informatizaciju i medije sastali se s izaslanstvom partnerskoga Odbora Narodne skupštine Republike Koreje

Zagreb - Predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Andrija Mikulić i članovi Odbora Davor Bernardić i Jasen Mesić održali su u ponedjeljak sastanak s izaslanstvom Odbora za znanost, informacijsko-komunikacijske tehnologije, planiranje budućnosti, televiziju i komunikacije Narodne skupštine Republike Koreje. Izaslanstvo je predvodio predsjednik Odbora Moon Jong Hong. 

Predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Andrija Mikulić upoznao je uvodno korejske kolege s djelokrugom rada i aktivnostima Odbora te zakonskim okvirom koji regulira područje medija u Republici Hrvatskoj. – Hrvatska se pridržava i svih standarda Europske unije koji se odnose na medije i slobodu medija, naglasio je Mikulić.

Moon Jong Hong, predsjednik Odbora za znanost, informacijsko-komunikacijske tehnologije i planiranje budućnosti, televiziju i komunikacije izrazio je zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima koji su uspostavljeni između dvaju parlamenta. – Brojni su načini na koje naša dva Odbora mogu intenzivirati suradnju, a jedan je od njih razmjena posjeta i organiziranje seminara na kojima bi se predstavila korejska iskustva u primjeni informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) u raznim segmentima društvenoga života. 

- Poznata su nam vrlo dobra korejska iskustva u primjeni ICT-a na području gospodarstva, što smo imali prigodu vidjeti u brojnim događanjima koje su organizirali Hrvatsko-korejski poslovni klub i veleposlanstvo Republike Koreje u Hrvatskoj, rekao je član Odbora Davor Bernardić. - Osim jačanja bilateralne suradnje na ovome području, zainteresirani smo i za potpisivanje sporazuma o prijateljstvu Grada Zagreba i Seula, dodao je Bernardić. 

Jasen Mesić podsjetio je i na rad Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Republika Koreja koja svojim aktivnostima može znatno doprinijeti jačanju sveukupnih odnosa. – Suradnja na području ICT-a već postoji putem znanstvenih institucija dviju zemalja i potrebno ju je dalje razvijati, a može se odvijati i preko Sektora za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore, rekao je Mesić. 

Govorilo se i o daljnjem jačanju kulturne i turističke suradnje, mogućnostima učenja korejskoga jezika u Hrvatskoj te eventualnoj suradnji Hrvatske radiotelevizije sa zainteresiranim korejskim medijskim kućama. 
 

Author: Služba za medije