Tonino Picula primio potpredsjednika španjolskog Senata Juana Joséa Lucasa Giméneza

Zagreb - Nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem te predsjednicom Nacionalnog odbora Vesnom Pusić, potpredsjednik Senata Kraljevine Španjolske Juan José Lucas Giménez susreo se s potpredsjednikom Odbora za vanjsku politiku Toninom Piculom.

Nakon uvodnih pozdrava i upoznavanja delegacija, Giménez je bilateralne odnose Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske ocijenio vrlo dobrima. Izrazio je žaljenje zbog trenutačne situacije u pregovorima Republike Hrvatske i Europske unije s obzirom na slovensku blokadu pregovora. U nastavku je naglasio da su Hrvatska i Španjolska slične zemlje i kako se suradnja treba poboljšati, posebice na polju turizma i industrije te da postoji značajan španjolski interes za ulaganje u industriju Republike Hrvatske. Picula je skrenuo pozornost na kontinuiranu proeuropsku politiku svih vlada od 2000. godine do danas, napomenuvši kako među strankama postoji konsenzus oko glavnih strateških ciljeva - ostvarenog članstva u NATO savezu, članstva u Europskoj uniji i trajne stabilnosti u Jugoistočnoj Europi.

Picula je izrazio žaljenje zbog trenutačnog zastoja u pregovorima izazvanih slovenskom blokadom ističući to kao presedan u Europskoj uniji, budući da do sada niti jedna zemlja nije kočila put susjeda u europske integracije. U svijetlu toga, izrazio je sumnju da će Barrosov plan o završetku pregovora do kraja njegova mandata biti ispunjen. Ipak, izrazio je nadu da će do početka španjolskog predsjedanja Europskom unijom pregovori biti deblokirani. Giménez je izrazio spremnost Španjolske da iskoristi svoj utjecaj i prije početka predsjedanja Unijom. Iskazavši razumijevanje prema vladinom razočaranju zbog zakočenih pregovora, napomenuo je da Hrvatska mora i dalje jačati svoj politički i gospodarski potencijal, a da je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji vrlo važna točka.

Picula je istaknuo da je članstvo u Europskoj uniji cilj svih zemalja Jugoistočne Europe. Naglasio je kako se punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji treba gledati kao veliki podstrek ostalim zemljama regije i da će Hrvatska, kada postane članicom, iskoristiti sva raspoloživa sredstva, kako bi pomogla zemljama regije da postanu buduće članice europske zajednice naroda.

Author: Služba za odnose s javnošću