Potpredsjednik Sabora Neven Mimica sudjeluje na sastanku predsjednika odbora za europske poslove država EU

Stockholm - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica sudjeluje na sastanku predsjednika odbora Konferencije odbora za europske poslove parlamenata članica Europske unije (COSAC) koji se održava u Švedskoj od 5. do 7. srpnja.

Na sastanku COSAC-a Neven Mimica predložio je švedskom ministru vanjskih poslova Carlu Bildtu da švedsko predsjedništvo inicira održavanje posebne Međuvladine konferencije na razini zamjenika voditelja delegacija/glavnih pregovarača radi otvorene i detaljne rasprave o sadržajnim elementima slovenske blokade svakog od 13 blokiranih poglavlja. Time bi se na konkretan način pristupilo deblokadi hrvatskih pregovora s Europskom unijom, nezavisno od ishoda bilateralnoga rješenja graničnog pitanja sa Slovenijom, zaključio je Mimica.

Švedski ministar se založio za tihu diplomaciju i za određeno vrijeme za razmišljanje kako bi se našlo najbolje rješenje za deblokadu pregovora. Pri tome će švedsko predsjedništvo uzeti u obzir i izneseni prijedlog potpredsjednika Hrvatskoga sabora Mimice.

Author: Odbor za europske integracije