Mato Arlović primio izaslanstvo Šangaja

Zagreb - Mr. sc. Mato Arlović, potpredsjednik Hrvatskoga sabora primio je u radni posjet izaslanstvo grada Šangaja predvođeno Jiangom Yirenom, predsjednikom Političke konzultativne konferencije grada Šangaja i prvim potpredsjednikom Kineske federacije industrijske ekonomije, te predsjednikom federacije industrijske ekonomije. 

U razgovoru je istaknuto kako su politički odnosi Hrvatske i NR Kine odlični, a u budućnosti treba jačati gospodarsku suradnju, posebice smanjiti deficit na strani Hrvatske u robnoj razmjeni s Kinom. Ovu jesen Zagreb i Šangaj svečano će obilježiti 25. godišnjicu suradnje, što će biti prilika hrvatskim gospodarstvenicima da predstave svoje proizvode na kineskom tržištu, te da se grad Zagreb predstavi na tjednu hrvatske kulture u Šangaju. 

Mr. Arlović rekao je da se proširuje suradnja i na području Crvenog križa Zagreba i Šangaja, a jača i suradnja humanitarnih udruga na razini država. Naglasio je kako Hrvatska podupire politiku cjelovite Kine i čestita Kini na pobjedi politike mirnog rješavanja otvorenih pitanja s Tajvanom. Zaključio je da će Hrvatski sabor, koji ima izvrsnu suradnju sa Svekineskim narodnim kongresom, učiniti sve sa svoje strane kako bi se omogućila plodna gospodarska, kulturna i svaka druga suradnja dviju zemalja.  

Jiang Yiren zahvalio je Hrvatskoj na podupiranju kineske politike za mirno ujedinjenje Kine. „Cilj ovog posjeta je davanje doprinosa prijateljstvu i daljnjem razvoju odnosa Hrvatske i Kine, Zagreba i Šangaja, te intenziviranju razmjene na razini gradova i poduzetnika“. Rekao je da kineski gospodarstvenici žele investirati u Hrvatsku, a države trebaju poticati i pomoći hrvatskim privrednicima da jače plasiraju svoje proizvode na kineskom tržištu.