Kolonom sjećanja obilježena 26. godišnjica stradanja Škabrnje

Škabrnja -  Kolonom sjećanja "Korak po korak", u kojoj se ove godine okupilo više od 15.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske, obilježena je 26. godišnjica masakra u Škabrnji u kojemu je 18. studenoga 1991. poginulo 86 civila i branitelja. Nakon polaganja vijenca Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata u ime svih izaslanstava na spomen obilježju masovne grobnice "Poginuli u mislima i srcima", služena je Sveta misa za stradale u Domovinskom ratu u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Nakon Svete mise i svečanog komemorativnog programa kolona sjećanja uputila se prema Centralnom križu i Spomen obilježju za poginule u Domovinskom ratu gdje su zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade položili potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Milijan Brkić kazao je kako smo svi ispunjeni ponosom i dostojanstvom žrtve te da danas moramo raditi na tome da bi našoj djeci bilo bolje i da bi što više naših građana živjelo kvalitetnije i ostalo u zemlji.

Osvrnuo se i na to što za stradanja u Škabrnji dosad nitko nije odgovarao. -Nažalost, to je jedna od tužnih stranica našeg pravosuđa. Ja se nadam da će organi progona i istrage ustrajati na tome da nikada nećemo prestati s utvrđivanjem toga tko su ti monstruozni počinitelji u Škabrnji, ali i u svim drugim mjestima gdje su počinjeni ratni zločini nad hrvatskim braniteljima i civilima. I dok je svijeta i vijeka zbog poruke i mladima da se nikada više ne ponovi, moramo ustrajati na tome i kazniti sve počinitelje, poručio je Brkić.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je kako se danas s tugom i boli sjećamo Škabrnje i Vukovara te da ta i ostala stratišta govore o cijeni hrvatske slobode. -Moramo čuvati istinu o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima i upravo zbog toga je moja odgovornost jačanje sposobnosti hrvatske vojske, graditi sigurno okruženje da se nikad više ovako što u Hrvatskoj ne dogodi, kazao je Krstičević dodavši kako svi skupa moramo biti fokusirani na budućnost i stvaranje boljih uvjeta života i rada u Hrvatskoj.

Author: Hina/Služba za medije