U Saboru započeo trodnevni međunarodni skup o Bleiburgu

Zagreb - Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa danas je u Saboru započeo trodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup "Bleiburška tragedija ili hrvatski križni put 1945. godine". 

O toj će temi okupljeni ugledni povjesničari, tijekom trodnevnog skupa koji će se održavati u Maloj vijećnici Hrvatskoga sabora do 13. svibnja 2005.,  raspravljati u tridesetak znanstvenih i stručnih radova. 

Skup je prigodnim govorom otvorio predsjednik Sabora koji je zaželio uspjeh sudionicima skupa u davanju obola otkrivanju i očuvanju istine o najvećem masovnom zlodjelu komunističkog totalitarizma. Ta se činjenica, istaknuo je predsjednik Šeks, neće i ne smije nikada zaboraviti. 

Suorganizatori skupa, koji se održava povodom šezdesete obljetnice bleiburške tragedije, udruga Hrvatski križni put i Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta, Austrija, prigodom svečanog otvaranja uručili su dar predsjedniku Sabora za dugogodišnje napore u očuvanje spomena na bleiburšku tragediju - zlatnu medalju Počasnog bleiburškog voda.