Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić primila stručnjaka s područja biomedicinskih znanosti Boru Dropulića

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić primila je u utorak Boru Dropulića, jednog od vodećih znanstvenika hrvatskog podrijetla u području biomedicinskih znanosti koji se posvetio razvoju i istraživanju terapeutskih lentivirusnih vektora i lentivirusne tehnologije, a koji se koriste u liječenju i genskoj terapiji malignih bolesti i liječenju HIV-a. 

Sastanku su nazočili i vanjski član Odbora Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore te hematologinja internistica KBC-a Zagreb Nadira Duraković.

Tijekom susreta razgovaralo se o pozitivnim rezultatima koje je lentivirusna tehnologija polučila do sada u svijetu te o mogućnostima i potrebnim preduvjetima za njezino uvođenje i primjenu u Hrvatskoj. S tim u vezi predsjednica Odbora Strenja-Linić podsjetila je kako je pri donošenju odluka na državnoj razini o izdvajanju proračunskih sredstava za segment zdravstva iznimno važno prezentiranje stavova struke o potrebi uvođenja tako važnih tehnologija u liječenju. – Potrebno je istaknuti da bi korištenje lentivirusne tehnologije u hrvatskim klinikama značilo mnogo za naše pacijente, ali i za pozicioniranje Hrvatske u segmentu liječenja hematoloških i genskih bolesti u ovom dijelu Europe, rekla je Strenja-Linić.

Govoreći o statusu liječnika u Hrvatskoj te problemu njihovoga odlaska iz zemlje, istaknuto je kako je potrebno stimulirati politiku ostanka mladih liječnika i omogućiti im ostvarivanje profesionalnih ambicija i napredovanja u Hrvatskoj. - Jedan od načina stjecanja novih iskustava i saznanja na području medicinskih znanosti je i uspostavljanje izravnih kontakata mlađe generacije liječnika s uglednim hrvatskim liječnicima i znanstvenicima koji žive i rade u inozemstvu, poput Bore Dropulića, bilo putem međunarodnog stručnog usavršavanja ili organiziranjem predavanja istaknutih liječnika i znanstvenika u Hrvatskoj, kazao je Goluža.

Author: Služba za medije