Potpredsjednik Sabora Reiner primio izaslanstvo Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u srijedu izaslanstvo Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije koju je predvodio Abdullah Hamud Al Harbey. Uz potpredsjednika Reinera sastanku su nazočili saborski zastupnici Miro Kovač, Predrag Matić, Darko Horvat, Domagoj Hajduković i Marijana Balić.

Potpredsjednik Reiner je naglasio zadovoljstvo susretom obzirom da je ovo prva delegacija Kraljevine Saudijske Arabije na ovako visokoj razini u posjeti Hrvatskom saboru, a u razgovoru je istaknuo kako se nada da će se međusobni kontakti intenzivirati i iskazao je nadu za skorim imenovanjem rezidentnog veleposlanika Saudijske Arabije u Republici Hrvatskoj.

Izaslanstvo Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije je u višednevnom posjetu Hrvatskoj u sklopu kojeg su posjetili Rijeku, Opatiju, Vukovar i Plitvička jezera. Potpredsjednik Reiner upravo je u kontekstu posjete izaslanstva Plitvičkim jezerima naglasio kako je Hrvatska bogata vodom, osobito pitkom vodom, te da je upravo to jedno od potencijalnih područja interesa za Saudijsku Arabiju. Spomenuo je i kako postoji velik prostor za turističku suradnju dviju država naglasivši kako je Hrvatska prije svega sigurna destinacija bogate prirodne, kulturne i povijesne baštine.

Akademik Reiner je iskazao zadovoljstvo sve većim brojem turista iz Saudijske Arabije i predstavio Hrvatsku kao lidera Jugoistočne Europe po broju halal certifikata koje nose brojne hrvatske prehrambene tvrtke. U razgovorima je istaknuta i posebna briga Hrvatske za muslimansku zajednicu te činjenica da smo druga država u Europi koja je priznala islam kao religiju još 1916. godine.

Voditelj izaslanstva Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije Al Harbey zahvalio je Hrvatskom saboru na organizaciji posjeta te iskazao zadovoljstvo političkim odnosima dviju država. Istaknuo je kako razmjene posjeta delegacija i skupina prijateljstava parlamenata služe za ojačavanje odnosa dviju država na političkom, gospodarskom i znanstvenom planu.

Al Harbey je ukratko predstavio strategiju provedbe Vizije 2030, nacionalnog plana reformi kojeg je Saudijska Arabija donijela s ciljem da najveći prihodi i dobit države ne budu oni od nafte već da se rast BDP-a bazira na razvoju gospodarskog sektora, posebice u području investicija. U tom kontekstu razgovaralo se o međusobnim ulaganjima, a osim vode, kako je naglasio Al Harbey, Hrvatska Saudijskoj Arabiji može pomoći i u području sporta. Suradnja se može uspostaviti i na području gospodarstva, znanosti, obrazovanja i kulture. Izaslanstvo je posebno zahvalilo Hrvatskoj na osiguravanju ravnopravnosti položaja pripadnika muslimanske vjeroispovijedi te zalaganja za njihovo uključivanje u sve segmente društva.

Zaključeno je kako će ovaj susret doprinijeti jačoj suradnju dviju država, međusobnom povezivanju gospodarskih komora te poslužiti kao podstrek ulagačima.

Author: Služba za medije