Članica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ines Strenja-Linić sudjelovala na konstituirajućoj sjednici Zajedničke skupine za parlamentarni nadzor Europola

Bruxelles - Članica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ines Strenja-Linić sudjelovala je na konstituirajućoj sjednici Zajedničke skupine za parlamentarni nadzor Agencije Europske unije za suradnju tijela za izvršavanje zakonodavstva (Europol) koja je osnovana Zaključcima Konferencije predsjednika parlamenta Europske unije 24. travnja 2017. u Bratislavi.

U okviru konstituirajuće sjednice Zajedničke skupine za parlamentarni nadzor Europola zastupnici su razmijenili mišljenja o primjeni članka 51. Uredbe o Europolu koji se odnosi na zajednički parlamentarni nadzor Europola, o ključnim prioritetima Europske unije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala u ciklusu politika za razdoblje 2018.-2021., kiberkriminalitetu i borbi protiv terorizma te o Europolovim višegodišnjim ciljevima za razdoblje 2018.-2020. Provedena je prethodna rasprava o prvom nacrtu Poslovnika i podnesenim amandmanima, a konačno donošenje Poslovnika očekuje na sljedećem sastanku Zajedničke skupine za parlamentarni nadzor Europola u Bugarskoj u ožujku 2018.

Zajednička skupina za parlamentarni nadzor Europola sastajat će se dvaput godišnje, u prvoj polovini godine u državi članici koja predsjeda Vijećem Europske unije, a u drugoj polovini u Europskom parlamentu. Budući da će Hrvatska predsjedati Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine, Hrvatski sabor, odnosno nadležni Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, bit će domaćin sastanka Zajedničke skupine za parlamentarni nadzor Europola.

Author: Ured za međunarodne i europske poslove