Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio predsjednika danskog parlamenta Pedersena

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović i članovi Odbora razgovarali su u Hrvatskome saboru s visokim izaslanstvom parlamenta Kraljevine Danske koje predvodi predsjednik parlamenta Thor Pedersen.

Mario Zubović govorio je o ulozi koju Hrvatski sabor ima u pregovorima zemlje s EU, istaknuvši da je Sabor uključen u cijeli pregovarački proces i da u njemu nosi kontrolnu ulogu. Također je naglasio da je u parlamentu uspostavljen pun konsenzus što se tiče budućnosti Hrvatske i njezinog članstva u euroatlantskim integracijama. Zubović je zahvalio Danskoj na ukupnoj pomoći i podršci koju je kao pravi prijatelj pružala Hrvatskoj.

Thor Pedersen zahvalio je na toplim riječima dobrodošlice i rekao da su dojmovi nakon održanih sastanaka tijekom protekla dva dana u Hrvatskoj vrlo dobri i da je Hrvatska doista zemlja partner koju Danska želi vidjeti unutar europskog sustava što prije, jer ona tamo i pripada. Vrlo pozitivnom ocijenio je činjenicu postojanja parlamentarnog suglasja u vezi s pitanjem EU jer se time „odašilje poruka javnosti da Parlament nije podijeljen, da svi u njemu žele vidjeti Hrvatsku u EU“. Pedersen, naime, upravo tu zajedničku parlamentarnu kampanju, kako ju je nazvao, smatra iznimno važnom.

Jedna od tema razgovora bila je i stanje u regiji te situacija u Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i BiH. Mario Zubović istaknuo je da Hrvatska želi ostati u dobrim odnosima sa svim državama i narodima koji žive u ovoj regiji te želi da se sve zemlje jugoistočne Europe razviju, dostignu europske standarde i postanu i formalno-pravno dio europskog prostora, članice EU. Thor Pedersen smatra da će skori ulazak Hrvatske u EU itekako pridonijeti stabilizaciji regije, a hrvatski primjer pozitivno će utjecati na sve zemlje u okruženju. Obostrano je konstatirano da je u interesu cijele regije i njezinog ekonomskog prosperiteta jačanje proeuropskih struja u tim zemljama.

Razgovori su zaključeni zajedničkim uvjerenjem, ali i međusobnim pozivom za još boljom i potpunijom suradnjom dviju prijateljskih zemalja, Republike Hrvatske i Kraljevine Danske.

Author: Služba za odnose s javnošću