Predsjednik danskog parlamenta Thor Pedersen susreo se sa čelnicima oporbenih stranaka u Saboru

Zagreb - Predsjednik parlamenta Kraljevine Danske Thor Pedersen, koji predvodi izaslanstvo parlamenta Kraljevine Danske, susreo se sa čelnicima oporbenih stranaka u Hrvatskome saboru. Središnja tema sastanka bio je konsenzus parlamentarnih stranaka o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Predsjednik parlamenta Kraljevine Danske Thor Pedersen upoznao je zastupnike s danskim iskustvima, istaknuvši pozitivne učinke zajedničkog nastupa svih parlamentarnih stranaka, kako u fazi pregovora s EU, tako i kasnije u statusu zemlje članice. U okviru razgovora o potpori javnosti ulasku Hrvatske u EU, sugovornici su se složili kako je potrebna efikasnija komunikacijska strategija koja će jasno i precizno informirati građane o tome što za njih znači članstvo Hrvatske u EU.

Osvrnuvši se na tranzicijski proces koji Hrvatska prolazi, Tonino Picula je istaknuo kako Hrvatska treba ustrajati na započetim reformama. Također je dodao kako će Hrvatska, kao snažan faktor stabilnosti u regiji, sigurno predstavljati ''dodanu vrijednost'' Europskoj uniji. Pejo Trgovčević je izrazio uvjerenje kako će usklađivanje zakonodavstva biti dovršeno u predviđenom roku, no dodao je kako smatra da je potrebno izdvojiti dodatne napore kako bi se riješio problem korupcije i dovršile započete reforme. Istaknuo je i potrebu primjenjivanja istih kriterija za sve zemlje koje pristupaju EU, kao i zaštitu nacionalnih interesa RH u tom procesu. Zastupnik Dragutin Lesar predložio je suradnju stručnjaka iz dvaju parlamenata na projektu regulacije tržišta rada koja predstoji Hrvatskoj. Istaknuo je kako Hrvatska, u procesu pregovora, mora osigurati razumna prijelazna razdoblja koja bi omogućila kvalitetan pristup privatizaciji poljoprivrednog zemljišta kao i reformama energetskog sustava. 

Predsjednik parlamenta Kraljevine Danske Thor Pedersen najavio je daljnju potporu Danske Hrvatskoj u pristupanju euroatlantskim integracijama.

Author: Služba za odnose s javnošću