Okruglim stolom Hrvatski sabor obilježio 15. rujna - Međunarodni dan demokracije

Zagreb - Povodom obilježavanja 15. rujna – Međunarodnog dana demokracije, Izvršni odbor Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji organizirao je okrugli stol na temu "Demokracija i politička tolerancija". Okrugli stol vodila je predsjednica Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Marija Lugarić.

Otvarajući okrugli stol, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić podsjetio je na proglašavanje 15. rujna – Međunarodnim danom demokracije od strane Opće skupštine UN-a 2007. godine. Hrvatski sabor, dodao je, već drugu godinu obilježava taj dan s ciljem promoviranja važnosti njegovanja demokratskih vrijednosti, kao i poticanja tolerancije i otvorenog dijaloga na javnoj i političkoj sceni. Hrvatski sabor, zaključio je, mora biti primjer otvorenosti, snošljivosti i poštovanja sugovornika u dijalogu koji je postavljen na širokoj demokratskoj platformi.

Uvodna izlaganja održali su predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac, prodekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Berto Šalaj, izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar i novinarka Večernjeg lista Mladenka Šarić. Milorad Pupovac naglasio je važnost afirmacije političke tolerancije kao pretpostavke demokracije. No, također je upozorio na problem toleriranja onog što se ne bi smjelo tolerirati, a to je nezakonito postupanje i netolerancija različitosti. Prodekan Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj definirao je demokraciju kao proces, a ne stanje, skrenuvši pozornost na pojavu nezadovoljstva u društvu funkcioniranjem demokracije. Nužno je, zaključio je, u izgradnju suvremenog demokratskog društva uključiti političke stranke, organizacije civilnog društva, medije, ali i formalni obrazovni sustav. Sandra Pernar, kao predstavnica udruge GONG, ukazala je na marginaliziranje građanskog izražavanja u okviru zakonodavnog procesa i prilikom donošenja odluka. Promicanje političke tolerancije, zaključila je, jest uključivanje svih ideja i argumenata u proces donošenja odluka. U završnom izlaganju, Mladenka Šarić dala je pregled uloge medija u procesu promicanja demokratskih vrijednosti i političke tolerancije. Zaključila je da i mediji snose dio odgovornosti za promicanje netolerantnih oblika ponašanja i govora, često se pravdajući ekonomskim razlozima, a zaboravljajući svoju širu, društvenu odgovornost. 

U nastavku okruglog stola uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali zastupnici Hrvatskoga sabora, predstavnici udruga civilnog društva, predstavnici medija te akademske zajednice. Voditeljica Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Marija Lugarić zaključila je raspravu rekavši: "Kada smo u manjini polažemo test hrabrosti, a kada smo u većini tada polažemo test tolerancije".

Author: Služba za odnose s javnošću