Davor Božinović u Europskom parlamentu sudjelovao na sastanku o europskoj razvojnoj pomoći

Bruxelles - Zastupnik promatrač Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu i član Odbora za vanjske poslove (AFET) Davor Božinović sudjelovao je na međuparlamentarnom sastanku  odbora održanom danas u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Tema sastanka bila je koordinacija razvojne pomoći Europske unije.

Na sastanku koji je održan u organizaciji Odbora za razvoj Europskog parlamenta sudjelovali su zastupnici nacionalnih parlamenata država članica EU-a, Europskog parlamenta, Hrvatske i Norveške. 

Od 1. srpnja ove godine Republika Hrvatska kao punopravna članica u punoj će mjeri koordinirati napore u pružanju pomoći manje razvijenim dijelovima svijeta s ostalim državama EU-a. 

U svom izlaganju Božinović je naglasio da Hrvatska iako je, kao i veći dio Europe, suočena s izazovima vlastita gospodarskog razvoja, već niz godina aktivno pridonosi politici koju na globalnoj razini označuje jamstvo i održavanje mira. - Naše aktivnosti usmjerene su na prijenos znanja prikupljenih tijekom pregovora s EU-om, što je specifičan hrvatski resurs, a također i kroz povezivanje razvojne pomoći sudjelovanjem u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. Upravo projekt Centra izvrsnosti, razvijen u okviru MVEP-a, koji je usmjeren prema kandidatima za članstvo u EU iz našeg susjedstva te 42 dosadašnja projekta pomoći Afganistanu, uključujući otvaranje knjižnice u školi u Mazar-E-Sharifu koju smo u prethodnoj etapi izgradili i opremili, primjeri su učinkovitosti i održivosti hrvatskog modela, kazao je.

Sudionici sastanka razmijenili su mišljenja o učinkovitosti razvojne pomoći EU-a i mogućnostima za njezino daljnje unapređivanje. Poseban naglasak bio je na potrebi daljnjeg promicanja i poboljšanja koordinacije razvojne pomoći na europskoj razini i, u tom kontekstu, ulozi nacionalnih parlamenata. 
 

Author: Odbor za vanjsku politiku