Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila izaslanstvo talijanskog parlamenta

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u službeni posjet izaslanstvo Stalne komisije za politike Europske unije Senata Republike Italije.

Predstavljajući Nacionalni odbor Pusić je istaknula da je on rezultat konsenzusa o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kao strateškog cilja hrvatske vanjske politike koji podupiru sve parlamentarne stranke. "Taj konsenzus gradili smo dugi niz godina pa je 2005. uspostavljen Nacionalni odbor kao parlamentarni odbor različit od svih drugih odbora u parlamentu u kojem se odluke donose konsenzusom svih članova", rekla je Vesna Pusić. Naglasila je da Odbor ne raspravlja o zakonskim prijedlozima, već raspravlja i odlučuje o pregovaračkim stajalištima koja Hrvatska šalje u Bruxelles za 33 pregovaračka poglavlja o kojima Hrvatska pregovora s Europskom unijom. Nacionalni odbor time je postao oblik parlamentarne kontrole nad čitavim procesom pristupanja Hrvatske Uniji i predstavlja "hrvatski originalni doprinos pregovorima s Europskom unijom", izjavila je Pusić. Dodala je da se Nacionalni odbor odlučio i na organiziranje serije okruglih stolova radi informiranja javnosti o temama vezanim za pregovore.

Talijansko izaslanstvo predvođeno senatoricom Rossanom Boldi, predsjednicom Komisije za politike Europske unije Senata Republike Italije, zanimao je trenutačan status hrvatskih pregovora za članstvo u EU. 

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić rekla je kako Hrvatska vjeruje da će do kraja ove godine otvoriti sva pregovaračka poglavlja, još nije otvoreno njih pet, kako bi sljedeća godina mogla biti godina zaključivanja ukupnog pregovaračkog posla. Istaknula je da je Hrvatska u fazi dogovaranja načina rješavanja graničnog pitanja sa Slovenijom koja blokira otvaranje još tri pregovaračka poglavlja: Okoliš, Ribarstvo i Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. Poglavlje Pravosuđa i temeljnih prava nije do sada otvoreno ponajprije zbog reforme sudova i pitanja koja se tiču suradnje s Haaškim sudom, a poglavlje Tržišno natjecanje zbog restrukturiranja brodogradnje, kazala je Pusić. 

Senatorica Boldi istaknula je da se u mnogim starim članicama Europske unije na neki način razvija osjećaj euroskepticizma izazvan svojevrsnim zamorom europskom idejom proširenja, što je svakako pogreška. Dodala je da upravo nove članice Europske unije i one koje to žele postati, mlade demokracije, imaju taj potencijal da unesu novu, toliko potrebnu energiju u Europsku uniju i duh ponovnog zajedništva.

Author: Služba za odnose s javnošću