Sobol i Rusak primile predstavnice Finskog instituta za zdravstvo i socijalnu skrb

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i  članica Odbora Gordana Rusak održale su u ponedjeljak sastanak s predstavnicama Finskog instituta za zdravstvo i socijalnu skrb. Ovaj radni sastanak nastavak je suradnje Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i Finskog instituta za zdravstvo i socijalnu skrb u provođenju twinning projekta "Podrška ravnopravnosti spolova" koji je započeo u svibnju ove godine. Sastanku je bila nazočna  i pomoćnica ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Gordana Obradović Dragišić.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol upoznala je predstavnice finskoga instituta s radom i aktivnostima Odbora te zakonodavnim okvirom kojim su uređena pitanja ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj. Govorila je i o suradnji Odbora s  udrugama civilnoga društva koje su imale značajnu ulogu u donošenju izmjena postojećih i donošenju novih zakonskih rješenja u ovome području. Posebno se osvrnula na ulogu Odbora u raspravama o izvješćima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova  koja sadrže vrijedne statističke podatke o položaju žena u raznim segmentima društva. – Publikacija "Muškarci i žene u hrvatskome društvu" koju objavljuje Državni zavod za statistiku također je značajan izvor podataka  koji mnogo govore o tome gdje postoje problemi u politici ravnopravnosti spolova i ukazuju na moguća rješenja, dodala je Sobol.

Tijekom sastanka razmijenjena su i  mišljenja o važnosti provođenja već donesenih zakona, kao npr. hrvatskoga Zakona o ravnopravnosti spolova kojega su finske predstavnice twinning projekta ocijenile vrlo dobrim i sveobuhvatnim, ali nepotpuno primijenjenim u praksi. 

Govoreći o nastavku suradnje, kao moguće teme zajedničkih sastanaka sugovornice su predložile status žena u politici i znanosti te problem žena na tržištu rada.  
 

Author: Služba za medije