Dan antifašističke borbe svečano obilježen u šumi Brezovica

Sisak - U šumi Brezovica kod Siska u srijedu je svečano obilježen Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, u spomen na osnivanje prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi, a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u Spomen-parku Brezovica obraćanjem uzvanika istaknuta je važnost ideje antifašizma.

Vijence su položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Margareta Mađerić, izaslanica predsjednika Vlade RH ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, izaslanstva HAZU-a, veleposlanstava u RH, Grada Zagreba, Sisačko-moslovačke županije i Grada Siska, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Antifašističke lige te drugi uzvanici.

Uime organizatora svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) Franjo Habulin u povodu 75. obljetnice ustanka protiv fašizma pozdravio je prvotno borce, a onda sve građane Hrvatske. - Antifašizam je bila borba svih naroda Hrvatske, a vodeću su snagu činili komunisti na čelu s Titom. Većina boraca borila se za slobodu ili da izbjegnu logore i smrt, rekao je Habulin. 

Izaslanica predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića, ministrica Jurlina Alibegović, u svom obraćanju rekla je kako Hrvatska stoji pred novim izazovima, kao što su nedovoljno obrazovanje, starenje stanovništva, ekonomska nestabilnost. Dodala je kako ti problemi nisu ni blizu grozotama Drugoga svjetskog rata, i kako je danas prilika za zahvalu borcima protiv fašizma koji su se opredijelili za suvremene vrijednosti. - Antifašizam je utkan u Ustav RH, kao i sloboda, ravnopravnost, demokracija i vladavina prava, kazala je Jurlina Alibegović.

Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora akademika Željka Reinera, saborska zastupnica Margareta Mađerić, naglasila je kako se ne smiju zaboraviti životi ljudi koji su se borili za slobodu. - Nitko ne smije omalovažavati hrabrost, živote i žrtvu koju su tada podnijeli borci za stvaranje današnje slobodne i demokratske Hrvatske, kazala je Mađerić. 

Izaslanik predsjednice države Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kazao je da su se Hrvati odlučno borili protiv fašizma i nacizma i da se stoga moraju boriti za svoju sadašnjost, ali i budućnost. - Ne zaboravimo prošlost, nego učimo iz nje. Hrvatska ne bi bila ista bez hrvatskih partizana, doprinijela je borbi protiv fašizma u cijeloj Europi, a NDH je teret koji nas prati i kojeg smo se odrekli i osudili ga, rekao je Bandić te naglasio kako se hrvatska budućnost mora graditi na solidarnosti, uvažavanju i ravnopravnosti.
 

Author: Hina/Služba za medije