Odbor za zaštitu okoliša i prirode raspravljao o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda

Zagreb - Odbor za zaštitu okoliša i prirode održao je tematsku sjednicu o temi: "Izvješće o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda i informaciji o planiranoj modernizaciji postrojenja Rafinerije Brod, planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u vezi onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda te zdravstvenim pokazateljima utjecaja okoliša na zdravlje ljudi na području Slavonskog Broda". 

U radu tematske sjednice su, uz članove Odbora, sudjelovali i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije, JANAF-a d.d. te predstavnici udruga civilnog društva iz područja zaštite okoliša i prirode.

-Ovogodišnja mjerenja onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu pokazuju puno goru situaciju nego proteklih godina, a u idućim godinama mogu se očekivati i negativniji trendovi. Navedeno stanje nalaže hitne i konkretne mjere u cilju poboljšanja kakvoće zraka na području Slavonskog Broda, kazao je u uvodnom dijelu tematske sjednice predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode Gordan Maras. Kazao je da će zatražiti vladino izvješće o rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu o kojem bi se raspravljalo na plenarnoj sjednici Sabora. Može se razmisliti i o mogućnostima ograničenja isporuke nafte za Rafineriju Brod od strane JANAF-a dok se ne postigne dogovor o modernizaciji Rafinerije, dodao je predsjednik Odbora Maras. 

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić predstavio je Izvješće o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda i informaciju o planiranoj modernizaciji postrojenja Rafinerije Brod, planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u vezi onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda.
-Sukladno preliminarnim rezultatima za pretpostaviti je da će kvaliteta zraka u 2016. za sumporovodik na području Slavonskog Broda biti II. kategorije, istaknuo je Ante Čikotić. Kao dominantan uzrok onečišćenja zraka u pogledu emisija sumporovodika Čikotić je istaknuo Rafineriju nafte Brod. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike usmjerit će svoje buduće aktivnosti na inzistiranje na daljnjoj modernizaciji Rafinerije, osiguranje distribucije plina do Bosne i Hercegovine te definiranje kvalitete ulazne sirovine (transport sirove nafte putem JANAF-a), zaključio je Čikotić. 

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je kako ova vrlo važna ekološka tema ulazi i u sferu vanjske politike te dodala da Vlada RH i Ministarstvo čine značajne napore kako bi se riješio problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. -Ova tema je visoko na listi naših bilateralnih i multilateralnih aktivnosti, kazala je Pejčinović Burić te dodala da je tijekom nedavnog posjeta predsjednika Vlade RH Plenkovića BiH također jedna od tema bila i onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, a u planu je i zajednička međuvladina konferencija početkom 2017. godine na kojoj bi se, između ostaloga, problematiziralo i ovo pitanje.

Zamjenik gradonačelnika Slavonskoga Broda Hrvoje Andrić potvrdio je kako poboljšanja kvalitete zraka na području Slavonskog Broda već dugo nema te je kao jedino rješenje izdvojio širenje plinske mreže BiH koja treba biti poticana i od strane Hrvatske. Poboljšanju kvalitete zraka mogu doprinijeti i ekološki projekti u BiH financirani i sufinancirani od strane EU fondova, dodao je Andrić. 

U nastavku sjednice raspravljalo se i o istraživanjima koja se bave utjecajem onečišćenog zraka na zdravlje ljudi. 

Sudionici tematske sjednice suglasni su oko važnosti predstojećeg sastanka međunarodne Radne grupe za praćenje stanja zraka na području Slavonskog Broda i Broda, sastavljene od predstavnika mjerodavnih državnih/regionalnih tijela i institucija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te predstavnika Rafinerije nafte Brod koji će se održati 21.12.2016. 

U završnom dijelu tematske sjednice zaključeno je da će se do kraja ustavne stanke formirati i donijeti zaključci Odbora za zaštitu okoliša i prirode o ovoj temi.
 

Author: Služba za medije