Izaslanstvo njemačkog Bundestaga održalo niz sastanaka sa saborskim zastupnicima

Zagreb - Izaslanstvo Njemačko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva njemačkog Bundestaga, na čelu sa zastupnicom Astrid Freudenstein (CSU), susrelo se u četvrtak s Odborom za vanjsku politiku, Odborom za financije i državni proračun te Odborom za europske poslove. 

Na sastanku sa članovima Odbora za vanjsku politiku istaknuti su vrlo dobri i prijateljski odnosi Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač osvrnuo se na kontinuiranu podršku Njemačke Hrvatskoj od trenutka priznanja njezine neovisnosti prije 25 godina i na partnerske odnose dviju zemalja na bilateralnom planu te u sklopu NATO-a i Europske unije. Na sastanku je usto naglašen doprinos tradicionalnih susreta parlamentarnih skupina prijateljstva razvoju parlamentarne suradnje, razmjeni iskustava i mišljenja te unaprjeđenju ostalih oblika suradnje. Razgovaralo se i o mogućem jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja, suradnji Hrvatske sa susjednim zemljama te aktualnom stanju u Bosni i Hercegovini. 

Tijekom sastanaka izaslanstva njemačkog Bundestaga sa članovima Odbora za financije i državni proračun razmijenjena su mišljenja o hrvatskoj fiskalnoj i poreznoj politici, poreznoj reformi i predstojećem proračunu za 2017. godinu. U tom kontekstu predsjednica Odbora Grozdana Perić osvrnula se na paket poreznih zakona čiji su ciljevi jačanje cjelokupnog ekonomskog sustava, rasterećenje građana te izlazak Hrvatske iz deficita što bi u konačnici trebalo pridonijeti povećanju interesa za investicije te vraćanju povjerenja ulagača. Među ostalim je naglašena i važnost nastavka obrazovne reforme i jačanja mirovinskog sustava. 

S predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem i članovima Odbora razmijenjena su mišljenja o budućnosti Europske unije, pregovorima s Turskom i Srbijom te odnosima s Ruskom Federacijom. Sugovornici su se osvrnuli i na važnost trgovinskih sporazuma CETA-e i TTIP-a. 
  
 
 

Author: Služba za medije