Klub zastupnika HSS-a održao sastanak sa predstavnicima Novog sindikata pirotehničara

Zagreb - Klub zastupnika HSS-a u Hrvatskom saboru održao sastanak sa predstavnicima Novog sindikata na kojem se razgovaralo o problemima pirotehničara i razminiranja. 

Predstavnici Novog sindikata istaknuli su pitanje kolektivnog ugovora za sve pirotehničare koji bi uključivao bruto plaću od 15 tisuća kuna bez obzira na broj radnih dana u mjesecu. Kao još jedan od važnih problema izdvojili su i cijenu razminiranja kvadratnog metra koja varira i utječe na cjelokupnu vrijednost natječaja. Sadašnji uvjeti prevelik su pritisak na pirotehničare zbog čega, nažalost, dolazi i do teških posljedica, kazali su.  

-Do sada smo uspjeli dogovoriti kolektivni ugovor za radnike MUNGOS-a i bruto plaću od 15 tisuća kuna bez obzira koliko je radnih dana. Ovaj model bi trebao obuhvatiti sve pirotehničare i omogućiti im iste uvjete rada, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

-Svjedoci smo tragičnih događanja u kojima su naši pirotehničari stradali, moramo se svakako potruditi i omogućiti svima jednake uvjete jer je ovaj posao izuzetno opasan te zahtjeva barem dostojnu plaću, istaknula je saborska zastupnica Ana-Marija Petin.

-Naš Klub vas podržava te ćemo potaknuti ovu temu na nadležnim odborima kao i raspravu u Hrvatskom saboru jer javnost mora biti informirana o vašim naporima, a potrebno je i dugoročno riješiti status pirotehničara, kazao je saborski zastupnik Davor Vlaović.

Saborski zastupnik Mladen Madjer  pohvalio je rad Novog sindikata te izrazio žaljenje što je djelatnost razminiranja privatizirana, srušena je i cijena kvadratnog metra razminiranja te su uvjeti rada pirotehničara pogoršani.
 

Author: Klub zastupnika HSS-a