U Saboru održana tematska sjednica o provedbi Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima

Zagreb - U Hrvatskome saboru u petak je održana zajednička tematska sjednica Odbora za poljoprivredu i Odbora za gospodarstvo na kojoj se raspravljalo o provedbi i utjecaju odredbi Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te učincima protumjera država iz regije na hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo. Ministarstvo poljoprivrede RH Pravilnik je donijelo u srpnju ove godine. 

Na sjednici su sudjelovali predsjednici dvaju odbora Tomislav Panenić i Darinko Kosor, članovi odbora, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Antonić, Darinko Bago, predsjednik Udruge hrvatskih izvoznika, direktorica sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, predsjednik Hrvatske zajednice povrćara Hrvoje Gregurić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić. 

Donošenje Pravilnika, kojim se pojačava inspekcijski nadzor i kontrola usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kako na granici tako i na unutarnjem tržištu, pozdravili su svi sudionici sastanka koji su se složili kako je prioritet zaštititi hrvatske proizvođače i potrošače. 

Kao jedan od problema u provedbi inspekcijskoga nadzora istaknut je nedovoljan broj fitosanitarnih inspektora s obzirom na velik broj zahtjeva za fitosanitarni pregled, a naglašena je i potreba objedinjavanja inspekcijskih službi koje se bave zdravstvenom ispravnošću hrane unutar samo jednog ministarstva. 

Razgovaralo se i o nepovoljnoj reakciji susjednih zemalja na provedbu odredbi ovoga Pravilnika, posebno na povećanje cijene fitosanitarnog pregleda te eventualnim negativnim učincima za hrvatsku poljoprivredu, gospodarstvo i hrvatske izvoznike. Darinko Bago, predsjednik Udruge hrvatskih izvoznika, rekao je da u vezi s tim do sada nije zaprimljena ni jedna pisana prijava počinjene štete od strane hrvatskih izvoznika, a predstavnici resornih ministarstava i HGK podsjetili su kako su odnosi Hrvatske sa zemljama CEFTA-e i u ovom segmentu regulirani sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju Europskih zajednica i njihovih država članica s jedne strane i trećih zemalja, s druge strane.

U vvezi s mjerama potrebnim za osiguranje zdravstvene ispravnosti proizvoda za hrvatske potrošače, upozoreno je na još uvijek neriješeno pitanje korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji od strane poljoprivrednih proizvođača iz susjednih zemalja, a koje koriste u proizvodnji voća i povrća. Istaknuto je da Hrvatska, kao članica Europske unije, treba uvesti mjere kontrole kojima će zaštititi ne samo svoje, nego i tržište EU-a.
 

Author: Služba za medije