Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila izvjestitelja za Republiku Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannesa Swobodu

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić održala je sastanak s izvjestiteljem za Republiku Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannesom Swobodom.

Središnja tema sastanka bio je sporazum o arbitraži između Slovenije i Hrvatske te nastavak pregovaračkog procesa. Vesna Pusić izjavila je da je ovaj trenutak dobra prilika za početak rješavanja problema granice. Pozdravila je odluku premijerke Kosor da se ova odluka prethodno odobri i u Saboru te je dodala da je ovo pitanje iznimno važno hrvatskoj javnosti, ali i svim političarima u Hrvatskoj. Rekla je da u sljedećem razdoblju također očekuje ubrzavanje pregovaračkog procesa i bolju komunikaciju između Ljubljane i Zagreba. 

Složivši se s Vesnom Pusić, izvjestitelj za Republiku Hrvatsku Hannes Swoboda rekao je da bi Europska komisija trebala predstaviti listu najuglednijih i najiskusnijih sudaca za arbitražu kako bi se odagnale sumnje u bilo čiju pristranost. Hannes Swoboda također je pozdravio i pozitivne promjene u Hrvatskoj u borbi protiv korupcije te u reformi pravosuđa. Dodao je kako i ostale reforme napreduju, no podsjetio je da postoje još neke nedoumice u vezi sa stupnjom suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu. Ipak, pregovarački proces i provedba reformi idu dobrim tempom, zaključio je Swoboda, dodavši kako se nada skorom završetku tog dijela procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Author: Služba za odnose s javnošću