Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio predsjednicu islandskog parlamenta Ástu R. Jóhannesdóttir

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović, s članovima Odbora, primio je u službeni posjet predsjednicu parlamenta Islanda Ástu R. Jóhannesdóttir s izaslanstvom. 

Mario Zubović je izrazio zadovoljstvo ovim susretom u Hrvatskome saboru, istaknuvši da hrvatski parlament ima veliku ulogu u pregovaračkom procesu za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Kako je Island podnio svoj zahtjev za članstvo u Uniji i očekuje dobivanje statusa kandidata i otvaranje pregovora, hrvatski put prema članstvu zasigurno će biti od pomoći toj prijateljskoj zemlji koja je prva od svih europskih zemalja priznala neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku, naglasio je Zubović. Izložio je način na koji Hrvatski sabor sudjeluje u pristupnom procesu Hrvatske za članstvo u Uniji, rekavši da je kao rezultat konsenzusa svih parlamentarnih stranaka osnovan Nacionalni odbor kao parlamentarno tijelo kojemu je zadaća pratiti i nadgledati tijek pregovora po svim pregovaračkim poglavljima. Hrvatski pregovori, iako su u samoj završnici, nisu bili jednostavni, pogotovo stoga jer su pred Hrvatsku postavljani neki uvjeti koje druge zemlje prije Hrvatske nisu imale u svojim pristupnim pregovorima, rekao je Zubović.  

Predsjednica islandskog parlamenta istaknula je da se sa sigurnošću može reći da Island iz hrvatskih pregovaračkih iskustava može mnogo naučiti. Izrazila je zadovoljstvo ukidanjem blokade hrvatskih pregovora i uvjerenje da će vrlo brzo Hrvatska preći preostali dio puta. Što se tiče islandskog približavanja Uniji, naglasila je da je Island već sada snažno integriran u Europski ekonomski prostor, dio je Schengenskoga prostora, a dosad je usvojio čak dvije trećine europskog zakonodavstva. Primijetila je da Island ima sveukupno dobro iskustvo u suradnji s Europskom unijom, a da je interes za jačim vezivanjem te zemlje uz Uniju obostrani. Kazala je da je Island službeno podnio zahtjev za članstvo u srpnju ove godine, a Vijeće EU-a potom je dalo mandat Europskoj komisiji da započne s izradom mišljenja o toj kandidaturi. Island, kao i ostale zemlje, mora proći uobičajeni postupak u otvaranju pristupnih pregovora pa je tako i Island ispunio odgovore na upitnik Europske unije na koji moraju odgovoriti sve zemlje koje žele u Uniju. Na temelju tih odgovora Europska komisija mora pripremiti mišljenje o spremnosti Islanda za ulazak u Uniju. 

Predsjednica islandskoga parlamenta izrazila je nadu da će uskoro biti donesena odluka o početku pregovora Islanda s Europskom unijom koji bi trebali biti nešto manje opsežni jer Island već primjenjuje sedamdesetak posto europskog zakonodavstva i dobro je integriran u europski prostor.

Author: Služba za odnose s javnošću