Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač primio izaslanstvo mladih američkih političara

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač primio je u petak izaslanstvo mladih američkih političara, većinom zastupnika u parlamentima saveznih država SAD-a koji borave u Hrvatskoj u okviru suradnje hrvatske Akademije za politički razvoj (APR) i američke nevladine i neprofitne organizacije American Council of Young Political Leaders (ACYPL). 
Rad i uloga hrvatskoga parlamenta, vanjskopolitička dimenzija rada saborskih radnih tijela te upoznavanje s hrvatskim stajalištima vezanim uz aktualnu situaciju u EU-u nakon Brexita i migrantske krize te budućnost Europske unije bile su u središtu interesa američkoga izaslanstva. 

Predsjednik Odbora Miro Kovač dao je pregled hrvatskoga političkoga i izbornoga sustava te je u tom kontekstu govorio i o radu i ulozi Hrvatskoga sabora ne samo na nacionalnoj već i na razini Europske unije. Govoreći o budućnosti EU-a nakon Brexita i posljedicama migrantske krize, Kovač je istaknuo kako su ovi događaji doprinijeli konsolidaciji EU-a u smislu pronalaženja učinkovitih instrumenata na području sigurnosne, obrambene i vanjske politike. – Daljnje jačanje ovih segmenata zajedničke politike EU-a ključno je za njezino funkcioniranje, rekao je Kovač. 

Razgovaralo se i o ulozi Hrvatske na području energetske politike, posebice projektu izgradnje LNG terminala, sigurnosnoj i političkoj situaciji u zemljama hrvatskoga susjedstva poput BiH, Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije i Crne Gore te potrebi veće prisutnosti i jačanja uloge EU-a i SAD-a na ovome području.

Author: Služba za medije