Parlamentarna skupština Vijeća Europe zasjeda u znaku tema zaštite medijskih sloboda te humanitarne situacije u Ukrajini

Strasbourg - Parlamentarna skupština Vijeća Europe danas započinje zimsko zasjedanje koje će trajati do petka, 30. siječnja.  U radu Skupštine sudjeluje i saborsko izaslanstvo koje predvodi voditelj izaslanstva Gvozden Srećko Flego. Članovi izaslanstva su: Gordan Jandroković, Igor Kolman, Frano Matušić i Melita Mulić. 

Ključne teme zasjedanja bit će teroristički napad u Parizu i rasprava o zaštiti medijskih sloboda u Europi te humanitarna situacija u Ukrajini. 

Voditelj saborskoga izaslanstva Gvozden Srećko Flego bit će izvjestitelj - u ime skupštinskog Odbora za kulturu, znanost, obrazovanje i medije -  o temi zaštite medijskih sloboda u Europi. Ova rasprava na dnevnom redu je u četvrtak, a obuhvatit će teme značaja medijskih sloboda, kršenja medijskih sloboda u Europi te ugrožavanja sigurnosti novinara, obveze država u sankcioniranju kršenja medijskih sloboda u kontekstu poštivanja Europske konvencije o ljudskim pravima te uloge parlamenata u zaštiti i promicanju medijskih sloboda gdje je prijedlog skupštinskog Odbora da parlamenti jednom godišnje održe raspravu i o ovoj temi. 

Na početku današnjega zasjedanja bit će izabran predsjednik i potpredsjednici Parlamentarne skupštine. Pri izboru potpredsjednika, kako se očekuje, bit će potvrđena i odluka o potpredsjedničkoj funkciji Gvozdena Srećka Flege. Skupština će danas održati komemorativnu sjednicu posvećenu 70. obljetnici oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza na kojoj će govoriti preživjeli. 

Author: Služba za medije