Daniel Modekar održao sastanak s voditeljem Ureda Veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu Deividasom Stankevičiusom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Daniel Mondekar održao je sastanak s voditeljem Ureda Veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu Deividasom Stankevičiusom. 

Stankevičius je predstavio Ured Veleposlanstva Republike Litve koji je nedavno otvoren u Zagrebu kao potpora Republici Litvi, koja 1. srpnja 2013. preuzima predsjedanje Europskom unijom. Kako se Ured nalazi u prostorijama finskog veleposlanstva, njegovo otvaranje dobar je primjer primjene regionalne suradnje između nordijskih i baltičkih zemalja i provedbe Memoranduma o razumijevanju. Memorandum su potpisali svi nordijski i baltički ministri vanjskih poslova u 2011. godini, a njime se omogućuje postavljanje diplomata u veleposlanstva i misije drugih zemalja u inozemstvu. Ovo je prvi primjer takve suradnje između Finske i Litve.

Voditelj Ureda predstavio je u kratkim crtama plan rada Ureda najavivši i tijesnu suradnju s nedavno otvorenim Uredom Republike Hrvatske u Vilniusu. Također je najavio da će, ako to dopuste gospodarske prilike, ovaj Ured za dvije godine postati rezidentno Veleposlanstvo Republike Litve u Zagrebu.

Daniel Mondekar istaknuo je nordijsko-baltičku suradnju kao sjajan primjer regionalne suradnje, od koje bi i Hrvatska mogla štošta naučiti, a neke modele djelomično i primijeniti. Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora pozvao je Devidasa Stankevičiusa da u skoro vrijeme pred Odborom predstavi glavne ciljeve litavskog predsjedanja Europskom unijom.
 

Author: Služba za medije