Izaslanstvo kineske provincije Liaoning u radnome posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić i predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić održali su u srijedu sastanak s izaslanstvom kineske provincije Liaoning.

Intenziviranje bilateralne suradnje Hrvatske i Kine, posebice na područjima prometa, pomorstva i infrastrukture, mogućnosti kineskoga investiranja u projekte iz tih područja te nastavak suradnje kroz inicijativu "1+16" te inicijativu "triju mora"  bile su središnje teme sastanka.

Dosadašnja suradnja Kine i Hrvatske ocijenjena je odličnom, posebice na političkome planu, o čemu svjedoče kontinuirani kontakti na visokoj i najvišoj razini ostvareni posljednjih godina, složni su sugovornici. – Hrvatska, sada kao punopravna članica EU-a,  želi iskoristiti svoje potencijale za daljnji razvoj gospodarskih odnosa s Kinom, imajući pritom u vidu odličan strateški položaj Hrvatske i njezine logističko-transportne prednosti u trgovinskom i prometnom povezivanju Kine sa središnjom i zapadnom Europom, kazao je Ivan Domagoj Milošević. Predsjednici svih triju Odbora predstavili su kineskoj strani mogućnosti suradnje na području pomorstva i infrastrukture, osvrnuvši se posebno na jačanje funkcije triju hrvatskih luka – Rijeke, Zadra i Ploča, a ukazali su i na projekte otvorene za moguća kineska ulaganja.

Sugovornici su izrazili spremnost za nastavkom suradnje i na području turizma i industrije, ali i kroz inicijativu "1+16" te inicijativu "triju mora".

Izaslanstvo kineske provincije Liaoning svoj radni posjet Hrvatskoj nastavlja u Primorsko-goranskoj županiji s kojom surađuje već dugi niz godina. 

Author: Služba za medije