Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio nizozemsku veleposlanicu Stellu Ronner-Grubačić

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u RH Stellu Ronner-Grubačić.

Središnja tema razgovora bila je završna faza pregovora o pristupanju Hrvatske EU. Veleposlanicu Stellu Ronner-Grubačić zanimala je uloga zastupnika u tom procesu te procjena vremenskog okvira za zaključenje pregovaračkog procesa. Neven Mimica odgovorio je da su zastupnici aktivno uključeni u taj proces, a Odbor za europske integracije u svom radu prati tri važna aspekta, a to su: usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, razvoj bilateralne i multilateralne suradnje s partnerima u parlamentima europskih zemalja te komunikacija Europe građanima. 

Govoreći o usklađivanju zakonodavstva, naglasio je da je Hrvatski sabor do danas usvojio više od 500 europskih zakona, a u ovoj godini predviđeno je usvajanje 40-tak novih zakona kako bi Hrvatska održala ritam s izmjenama europskog zakonodavstva.

Osvrnuvši se na pregovarački proces, rekao je da je Hrvatska ostvarila velik napredak te je izrazio nadu da će to prepoznati i države članice EU. Ipak, Hrvatska je svjesna preostalih izazova u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, naglasio je. Nakon zaključivanja pregovora, saborski zastupnici, između ostalog, aktivno će se uključiti u komunikacijsku kampanju. Cilj je pružiti jasnu i potpunu informaciju građanima prije raspisivanja referenduma o pristupanju EU, rekao je Mimica.

Author: Služba za odnose s javnošću