Domagoj Ivan Milošević otvorio seminar u prigodi 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević otvorio je seminar za mlade političare iz Bosne i Hercegovine u organizaciji Zaklade Hanns Seidel „60 godina Rimskih ugovora: o aktualnosti europskog projekta“.

Milošević je uvodno istaknuo kako pravna evolucija Rimskih ugovora, kroz njihove izmjene i dopune tijekom šest desetljeća, odražava i politički razvoj kojeg je prošla Europska unija, od zajednice šest zemalja usmjerene prvenstveno na gospodarsku suradnju do međunarodne integracije s 28 država članica. Napomenuo je da se u vrijeme obilježavanja šezdesete obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora Europska unija suočava s možda najvećim izazovima u svojoj povijesti: po prvi put se sužava umjesto da se širi, s obzirom da će Ujedinjeno Kraljevstvo uskoro i službeno pokrenuti postupak svojeg povlačenja iz članstva, migrantska kriza predstavlja sve veći problem, a istovremeno se neke od država članica još nisu u potpunosti oporavile od gospodarske i financijske krize. -U takvom je okružju Europska komisija 1. ožujka 2017. objavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe, dokument u kojem razmatra scenarije budućeg razvoja Unije s 27 država članica, rekao je Milošević. Napomenuo je da Hrvatska tek treba odrediti svoje stajalište prema ovom dokumentu, u čemu i Hrvatski sabor te Odbor za europske poslove planiraju aktivno sudjelovati. Najvažnijim tekovinama Europske unije ocijenio je očuvanje mira u Europi i predanost demokratskim vrijednostima te je zaključio kako vjeruje da će EU ostati uspješan i uvijek aktualan projekt u promjenjivim globalnim okolnostima.

U raspravi koja je uslijedila mlade političare iz BiH zanimao je hrvatski stav prema eurointegracijskom putu Bosne i Hercegovine. Milošević je naglasio kako u Hrvatskoj postoji visoka razina suglasja oko važnosti ulaska BiH, kao i ostalih država Jugoistočne Europe, u Europsku uniju, ali je i napomenuo da ulazak u članstvo ne treba promatrati kao konačni cilj već pretpristupni proces treba biti sredstvo za provedbu reformi, prvenstveno radi dobrobiti samih građana Bosne i Hercegovine.

Author: Odbor za europske poslove