Neven Mimica i Vesna Pusić primili proračunskog izvjestitelja povjerenstva za financije francuskog Senata Philippea Marinia

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primili su u službeni posjet senatora departmana Oise, proračunskog izvjestitelja povjerenstva za financije francuskog Senata Philippea Marinia.

Glavna tema razgovora bile su završne pripreme Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji s ciljnim datumom 1. siječnja 2012. godine, u kojima Hrvatski sabor ima veliku odgovornost i ulogu. Potpredsjednik Mimica rekao je da je Francuska tijekom dosadašnjeg procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji pokazala potporu i uložila vlastiti trud u realizaciji tog glavnog vanjskopolitičkog cilja Hrvatske. Dapače, u vrijeme francuskog predsjedanja Unijom u 2008. godini došlo je do značajnog pomaka čitavog procesa, posebice u naporima za uklanjanje slovenske blokade pregovora i stvaranju pretpostavki za odvajanje rješavanja graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske od pristupnog procesa Hrvatske za članstvo u Uniji. Neven Mimica naglasio je da je Hrvatski sabor uvelike uključen u proces europske prilagodbe i pristupanja Hrvatske Uniji te je iznio glavne preostale zadatke Hrvatske na tom putu, u prvom redu dovršetak reformskih procesa u pravosuđu i javnoj administraciji te odlučan i konačan obračun s korupcijom i kriminalom.

Francuski je senator naglasio kako je neupitno prijateljstvo i potpora koju Francuska pruža Hrvatskoj na putu u Uniju. "Držimo da je Hrvatska ušla u zadnji krug pregovora", rekao je Marini dodajući kako je sasvim izvjesno da će Hrvatska 1. siječnja 2012. godine biti članica Europske unije. Ipak, završnica hrvatskih pregovora poklapa se s globalnom ekonomskom krizom, što nije baš najsretniji trenutak. Stoga je bitno zadržati tempo reformi i u uvjetima te krize, posebice ubrzati administrativne reforme koje će omogućiti što djelotvorniji pristup europskim strukturnim fondovima, rekao je francuski senator.

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić istaknula je kako se vrijeme globalne gospodarske krize u Hrvatskoj podudara s vremenom otpočinjanja stvarne borbe protiv korupcije i otvaranja prostora za iskorjenjivanje iste sve do najviših razina vlasti. "Stoga, koliko god se činio nepovoljnim, zapravo je za Hrvatsku ovo povoljan trenutak u kojem je glavnu ulogu odigrao pritisak hrvatske javnosti koja ima nultu stopu tolerancije prema korupciji", istaknula je Pusić.

U razgovorima je jedna od tema bio i potpisani arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije, koji francuski senator ocjenjuje mudrim rješenjem u situaciji "kada je pitanje teritorija izrazito osjetljivo pitanje". Smatra kako je dobro da se uspjelo odvojiti rješavanje tog pitanja od hrvatskog pristupnog procesa za članstvo u Europskoj uniji, čime je prekinuta blokada hrvatskih pregovora. "Želimo da ostvarite Vaš cilj – ulazak u Europsku uniju do 1. siječnja 2012., a na tom putu će Vam Francuska i dalje davati potporu".

Author: Služba za odnose s javnošću