Siniša Hajdaš Dončić i članovi Hrvatsko-kolumbijske skupine prijateljstva primili zamjenicu ministrice vanjskih poslova Kolumbije

Zagreb – Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Siniša Hajdaš Dončić i članovi Hrvatsko-kolumbijske međuparlamentarne skupine prijateljstva Saša Đujić, Domagoj Hajduković i Marija Puh održali su sastanak sa zamjenicom ministrice vanjskih poslova Republike Kolumbije Patti Londono Jaramillo.

Uvodno je predsjednik Odbora Hajdaš Dončić pohvalio dobre odnose Hrvatske i Kolumbije te izvijestio zamjenicu ministrice o osnivanju Hrvatsko-kolumbijske skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru putem koje bi, kako je naglasio, parlamenti dvaju država mogli intenzivirati svoju suradnju. Uz već spomenutu Skupinu prijateljstva, Hajdaš Dončić predložio je povezivanje resornih odbora nadležnih za promet, turizam i gospodarstvo. Pohvalio je suradnju hrvatskih i kolumbijskih tvrtki nadležnih za razminiranje te razvojnu pomoć Hrvatskog centra za razminiranje Republici Kolumbiji. 

-Iako je u posljednjih godinu dana trgovinska razmjena Hrvatske i Kolumbije značajno smanjena, nadam se da će se ubrzo ostvariti jača suradnja u vojno-obrambenoj industriji, brodogradnji i energetici te da će nekadašnji veliki izvoznici u Kolumbiju, poput Končara, ponovo zabilježiti značajniji napredak u trgovinskoj razmjeni. Tome će zasigurno pridonijeti ratificiranje Sporazuma o trgovini između Europske unije i Kolumbije, zaključio je Hajdaš Dončić.

Zamjenica ministrice Jaramillo pohvalila je hrvatska znanja, vještine i tehnologiju u razminiranju te dodala kako je Kolumbija više nego zainteresirana za suradnju s hrvatskim morskim lukama, kao mjesta skladištenja i distribucije kolumbijskih proizvoda namijenjenih za srednjeeuropsko i istočnoeuropsko tržište. Obavijestila je predsjednika Odbora i članove Skupine o održavanju summita trgovinske grupe „Pacifička alijansa“ (Kolumbija, Meksiko, Čile i Peru) krajem lipnja ove godine te kao promatrače ovog skupa pozvala i zastupnike Hrvatskoga sabora.

Author: Odbor za međuparlamentarnu suradnju