Mario Zubović primio kubansku veleposlanicu Estenoz

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u posjet veleposlanicu Republike Kube Normu Miguelino Goicoche Estenoz. 

Mario Zubović predstavio je glavne hrvatske vanjskopolitičke prioritete - pristupanje EU i NATO-u, dodavši da hrvatska vanjska politika u međunarodnim odnosima slijedi politiku Europske unije. Rekao je da hrvatska vlada i parlament intenzivno rade na tome da se pregovori završe do kraja jeseni 2009. godine, pri čemu Hrvatski sabor mora obaviti ogroman posao na uskladbi domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Osvrnuo se i na rad i ulogu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, kao savjetodavnog tijela parlamenta, koje prati i nadgleda tijek pregovora s EU.

Veleposlanica je iznijela političku i gospodarsku situaciju na Kubi, kao i glavne okosnice političkih i ekonomskih odnosa Kube i EU. Apostrofiran je zajednički interes za pojačavanjem međuparlamentarne suradnje Hrvatskoga sabora i kubanskog parlamenta, posebice kontakata srodnih parlamentarnih odnosa, kao i grupa prijateljstva. Zubović je naglasio da je u Hrvatskome saboru u tijeku osnivanje grupe prijateljstva između Hrvatskoga sabora i kubanskog parlamenta. Zahvalio je na pozivu upućenom Odboru za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora da posjeti kubanski parlament, izrazivši nadu da će se taj posjet u dogledno vrijeme uspjeti realizirati.

Author: Služba za odnose s javnošću