U Hrvatskom saboru održan prvi sastanak Hrvatsko-argentinske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Zagreb - U Hrvatskom saboru održan je prvi sastanak Hrvatsko-Argentinske međuparlamentarne skupine prijateljstva. Uz dio članova skupine, sastanku je prisustvovao i veleposlanik Republike Argentine za Republiku Hrvatsku sa sjedištem u Budimpešti Santiago Domingo Cullen.

Voditeljica skupine Nevenka Majednić otvorila je sastanak skupine te upoznala veleposlanika s osnovnim ciljevima formiranja skupine prijateljstva, iskazavši pri tome zahvalnost veleposlaniku na posjetu Hrvatskome saboru. Veleposlanik Cullen zahvalio se na pozivu i inicijativi skupine te naglasio kako je Argentina zemlja imigranata kojoj su Hrvati dali značajan doprinos u njenom razvitku. 

Uz članove skupine, Nevenku Marinović (HDZ), Zdenku Čuhnil (zastupnica Češke manjine), Željanu Podrug (HDZ), Gorana Marića (HDZ), Gorana Heffera (SDP) i Josipa Đakića (HDZ), sastanku je prisustvovao i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić. Tijekom upoznavanja s veleposlanikom istaknuti su vrlo dobri prijateljski odnosi između Argentine i Hrvatske, posebno na kulturnom i političkom planu te je izražena zahvalnost Republici Argentini što je u svoje okrilje primila mnogobrojne Hrvate, kako političku, tako i ekonomsku emigraciju, u trenucima njihove najveće potrebe. Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić istaknuo je kako postoji potreba za jačanjem gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Republike Argentine.

Veleposlanik Cullen izvijestio je članove skupine kako je u Argentini 10. prosinca 2009. sazvan novi Kongres koji će 1. ožujka 2010. započeti s radom. Veleposlanik je naveo da u Kongresu Republike Argentine do sada nije postojala skupina prijateljstva za Hrvatsku, ali je na inicijativu naše skupine započeo proces njenog formiranja. Istaknuo je kako je interes za skupinu velik, te da nakon formiranja, obje skupine mogu i trebaju djelovati na stvaranju još boljih odnosa između dviju država. Veleposlanik je u daljnjem razgovoru istaknuo da se Republika Argentina sprema otvoriti rezidentno veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj te da bi skupine prijateljstva mogle odigrati odlučujuću ulogu u tom procesu. Što se gospodarske suradnje tiče, veleposlanik Cullen rekao je da je Argentina zainteresirana za bolju gospodarsku suradnju te da razmatraju mogućnost da Luka Rijeka postane glavna luka za izvoz argentinskih dobara u Srednju Europu. Veleposlanik je završno rekao da će među skupinama biti mnogo prostora za suradnju te da će on osobno raditi na tome da se suradnja između Hrvatske i Argentine razvija na još višoj razini.

Na kraju razgovora, voditeljica skupine Nevenka Majdenić zahvalila se na svemu, ujedno izrazivši i želju za što skorijim otvaranjem rezidentnog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj te izrazila uvjerenje da će buduća suradnja između dviju skupina prijateljstva biti uspješna i plodonosna.

Author: Hrvatsko-Argentinska međuparlamentarna skupina prijateljstva